1 Hoe is het om je huis te delen?

Marlies en Sytse uit Zwolle

3 Kan je kiezen wie er komt?

Marion en Jang uit Amsterdam

2 Kan je tussentijds opzeggen?

Simone uit Den Haag

4 Wat levert het op?

Karel en Leontine uit Den Haag

De logeerregeling is voor drie maanden. Bij de kennismaking spreek je dit duidelijk zo af. In een aantal regio’s hebben onze gasten daarna ook echt (bijna) een huis. Maar helaas geldt dat niet meer overal. Door de huidige woningnood kan het goed zijn, dat jouw gast na 3 maanden nog geen zicht heeft op een huis. Je kunt dan besluiten het logeren met 3 maanden te verlengen; dit gebeurt alleen met jouw toestemming. Maar als het na deze 3 maanden genoeg voor je was, dan is dat ook goed. Wij gaan dan op zoek naar een ander gastgezin. En soms gaat de gast terug naar het AZC. Hoe het ook loopt, de statushouder heeft dankzij jou zijn eerste echte Nederlandse ervaring beleefd. En dat is heel waardevol.

Als je kinderen goed mee laat denken over het logeren, kan dat leiden tot een mooie match en blijvende contacten. Er zijn mensen die hierover twijfelen, er zijn ook ouders die hun kinderen juist meer willen laten zien van de wereld. Onze ervaring is: de gezinnen die het doen, vinden het juist heel erg leuk!

Geen match is hetzelfde. Maar het is altijd fijn als je jouw gast helpt bij het kennismaken met de nieuwe omgeving. Takecarebnb probeert een gast altijd in zijn definitieve woonplaats te plaatsen of anders zo dichtbij mogelijk. Zo heeft jouw bijdrage voor lange tijd effect. Vervolgens doen gastgezinnen twee dingen: ze helpen hun gast bij de inburgering en leven samen. Jezelf weer mens voelen en niet gereduceerd worden tot ‘vluchteling’ of case-nummer, dat is heel erg belangrijk voor onze gasten. Dus wat je kunt doen met je gast (als er de klik is) is wat je doet met een vriend. Gesprekken voeren, film kijken, wandelen… waar je interesse maar ligt. Gastgezinnen vinden dit altijd heel erg verrijkend. Daarnaast kun je de gast helpen bij het vinden van een taalgroep, bibliotheek, vrijwilligerscentrale of sportlocatie. Ook helpt het als je gast kan kennismaken met jouw eigen netwerk; je buren, vrienden, familie. Sommige gastgezinnen helpen hun gast zelfs bij het zoeken naar een opleiding en/of werk. Of met Nederlands leren. Al naar wat passend is voor jou en jouw gast op dat moment. Van je gast mag je verwachten dat hij/zij ook zelf actief is bij het zoeken naar activiteiten. Jij hoeft zeker zijn dag niet te vullen. In de praktijk zie je elkaar na het werk en misschien eet je daarna ook samen.

De matchmaker zorgt voor een heel uitgebreide kennismaking. Alle vragen die hier staan beschreven, worden besproken. Ook de vakantie komt ter sprake. Er zullen gezinnen zijn die de gast meenemen op vakantie. Andere niet. Er zijn gezinnen die de vakantie uitstellen tot na de logeerperiode. Gezinnen die wel vertrekken, zoeken vaak een buurvrouw of vriend(in) die contactpersoon is voor de gast zolang het gezin weg is. Zodat hij niet de hele periode alleen zit.

Over Takecarebnb

Word in 4 stappen een gastgezin voor 3 maanden

Nog vragen? Mail ons dan!

    Webinar inschrijving

    Takecarebnb organiseert regelmatig webinars om (potentiële) gastgezinnen te informeren. Zo beantwoorden we elke mogelijke vraag die je kan hebben. Het is ook een goede manier om in contact te komen met andere geïnteresseerden. Wil jij hier graag info over ontvangen? Schrijf je dan in met onderstaande button.

    Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?
    David8 dingen die je eigenlijk eerst wil weten