Voor Gasten (vluchtelingen)

Ben je een vluchteling met een geldige verblijfsvergunning? Wacht je in een AZC op een eigen woning en zou je tijdelijk bij een Nederlands gastgezin willen logeren? Wij brengen je graag in contact met een Nederlands gastgezin. Wij zijn ervan overtuigd het logeren bij een gastgezin je helpt om de Nederlandse maatschappij, de taal en de cultuur beter te leren kennen en een Nederlands netwerk op te bouwen. Tijdens je logeerperiode maak je gebruik van de logeerregeling van het COA. Je behoudt hiermee alle rechten voor een plek op de wachtlijst voor een eigen woning. Hier vind je antwoorden op meest gestelde vragen. Ben je er al uit? Meld je aan!

Meer informatie

Je kunt je aanmelden als je:

  • in bezit bent van een geldige verblijfsvergunning
  • 18 jaar of ouder bent
  • Engels of (een beetje) Nederlands spreekt.
  • en natuurlijk als het je leuk en nuttig lijkt om een tijdje bij een Nederlands gastgezin te wonen.

Als je je hebt aangemeld bij Takecarebnb zorgen wij voor een matchmaker. Onze vrijwilligers noemen we ‘matchmakers’, dit is een team van mensen die zoekt naar de juiste ‘match’. De matchmaker neemt contact met je op, nodigt je uit voor een intakegesprek en vult samen met jou het intakeformulier aan. Zo kunnen we je persoonlijke situatie, je voorkeuren en je verwachtingen in beeld brengen.

Op basis van je antwoorden stellen wij een profiel op en kunnen we op zoek gaan naar een geschikt gastgezin. Vervolgens doet de matchmaker een voorstel voor een ontmoeting. Als de ontmoeting goed verloopt en er een klik is tussen jou en het gastgezin, wordt er een afspraak gemaakt om een weekend op proef te komen logeren. Pas als dat weekend samen goed bevalt, start een logeerperiode van drie maanden.

De logeerregeling houdt in dat je gedurende een periode van drie maanden op een ander adres verblijft bij een gastgezin. De exacte regels en voorwaarden zijn op de website van het COA te vinden.

Wij hopen dat je binnen drie maanden kan doorstromen naar een eigen woning. Als dit niet zo is, kan je terug naar het AZC. Dit moet je uiterlijk twee weken van tevoren aan het COA melden. Verlenging van de logeerperiode is mogelijk, eventueel ook op hetzelfde adres wanneer beide partijen hiermee akkoord gaan.

Ja, dat gaat gewoon door. Dit kan bij het AZC in de buurt van jouw gastgezin.

Ja, dat kan. Hierover maak je afspraken met je gastgezin.

In dat geval gaat de matchmaker voor jou opzoek naar een ander geschikt gastgezin. Het is eventueel ook mogelijk om terug te gaan naar het AZC.

Volgens de logeerregeling van het COA, behoudt je je recht op je wekelijkse financiële toelage. Aanvullend ontvang je een vergoeding van 75 euro per week.

Daar maak je, voor de logeerperiode ingaat, afspraken over met je gastgezin.

Ja, dat mag. Er zijn exact dezelfde regels van toepassing als bij Nederlanders. De inkomsten dienen aan het COA gemeld te worden: COA-toelage wordt dan in mindering gebracht.

Dat mag, wanneer je in een AZC woont of bij een gastgezin verblijft moet je altijd binnen een dag voor het COA beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld voor het aanvaarden van een woning. Dit gebeurt doorgaans op werkdagen. Dus reizen in het weekend kan, of wanneer men binnen één dag terug kan zijn.

We kunnen je helaas niet helpen als je geen verblijfsvergunning hebt. Wacht alsjeblieft met je inschrijving totdat je die ontvangen hebt.

Het COA heeft sinds januari 2024 de logeerregeling uitgebreid voor asielzoekers. Dit maakt het mogelijk om bij vrienden of familie te verblijven. Takecarebnb matcht echter geen mensen zonder verblijfsvergunning, omdat het onduidelijk is hoe lang het proces gaat duren en de logeerperiode in principe voor drie maanden aangegaan wordt. Ook hebben we momenteel helaas te weinig gastgezinnen om veel nieuwe aanvragen aan te kunnen.

 

Handige links

In Nederland zijn nog veel meer organisaties en initiatieven actief die vluchtelingen helpen. We hebben een aantal van deze initiatieven op een rijtje gezet.

developmentGast (vluchteling)