Spelevaren op een vluchtelingenboot

Mohammad al Masri (24 jaar, “Moe” voor vrienden) kan slecht tegen stilzitten en afwachten. Leven betekent voor Mohammad zelf verantwoordelijkheid nemen. Hij vertrok uit Syrië en probeert in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Hij werkt als vrijwilliger bij rederij Lampedusa, die mensen rondvaart op gebruikte vluchtelingenboten. “Vluchteling vind ik geen goed woord. Ik noem mezelf liever nieuwkomer.”

Via de Facebookpagina van Refugee Startforce kon hij als vrijwilliger terecht bij rederij Lampedusa, die rondvaarten organiseert op twee boten waarmee vluchtelingen de Middellandse Zee overstaken. Mohammad staat aan het roer van een houten sloep die mede door bemiddeling van de gemeente naar Amsterdam is gehaald. “Er zaten 76 mensen aan boord van dit bootje.” Tijdens de tochten vertellen andere vluchtelingen hun verhaal. Mohammad, met een knipoog: “Ik heb in het begin wat kleine beschadigingen gemaakt, maar inmiddels kan ik mezelf een ervaren schipper noemen.”

Pacifist

“In Syrië was het doden of gedood worden. Ik wil geen van beiden, ik ben een pacifist.” Hij vertrok eerst naar Libanon, daarna naar Jordanië. “Ik heb heel wat televisie gekeken. De complete serie ‘How I Met your Mother’ heb ik twee keer gezien. Goed voor mijn Engels, maar het voelde alsof ik mijn beste jaren vergooide.” Dus vertrok hij via Turkije met een bootje naar Griekenland. “Een tocht die normaal drie kwartier duurt, maar met de volgeladen boot acht uur kostte.” Op 8 augustus was hij een jaar in Nederland. Hij deed het afgelopen jaar een master in business model innovation en volgde een college over entrepeneurship (waarvoor hij het certificaat ontving uit handen van Mark Rutte). Daarnaast studeert hij op zijn Nederlands, is hij actief voor Refugees Welcome en matchmaker voor Takecarebnb. Alles om te leren en ervaring op te doen.

178 nationaliteiten

Amsterdam koos hij uit op basis van onder meer de mogelijkheden die hij hier zou hebben om een toekomst op te bouwen en het feit dat hij hier goed terecht kan met zijn Engels. Bij de tochten van rederij Lampedusa wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Amsterdam als vluchtelingenstad. “Ik hou van Amsterdam en de Amsterdammers. We wonen hier met 178 nationaliteiten. Je hoort weleens dat sommige mensen niet dol zijn op vluchtelingen, maar mijn ervaringen met de Amsterdammers zijn alleen maar positief.” In Damascus werkte Mohammad als front office agent in een vijfsterrenhotel. Ook in Amsterdam wil hij weer aan de slag in het toerisme. “Mijn droom is om ooit een hotelketen te hebben.”

bron: amsterdam.nl

developmentSpelevaren op een vluchtelingenboot

Related Posts