Reema uit Syrië logeerde bij Hugo: “Ik voelde me als een gesloten bal, maar ik zie nu buiten deze bal.”

Tekst door Lilly Wiggers

Reema en haar man Rasim uit Syrië hebben in 2017 bij Hugo gelogeerd in Amsterdam. Het logeren hieldt daarna niet op want inmiddels woont Osama, ook uit Syrië, al zeven maanden bij Hugo. Hoe is dat, een statushouder in huis? In dit stuk vertellen ze meer over hun ervaringen.

Het verhaal begint in de eerste grote vluchtelingengolf  

“Het verhaal begint in 2015, in de eerste grote vluchtelingengolf,” verteldt Hugo. “Via mijn vriendin zijn de zus van Reema en haar man bij ons terecht gekomen via de logeerregeling. Ze hebben toen binnen 3 maanden een woning gekregen in Amsterdam. Rasim (de man van Reema) had een aanbod voor een baan in Amsterdam maar had nog geen BSN nummer. Voordat hij zijn BSN nummer kreeg hebben ze hem in Heerlen een woning aangeboden.

Omdat er daar geen baanperspectief voor ze was en ze toch graag in Amsterdam wilden blijven heb ik hen gezegd dat ik hier een extra kamer heb. Zo zijn ze hier terecht gekomen.” 

Reema: “Ik ben uit Syrië gekomen. Mijn man moest in het leger en dus was er geen andere oplossing dan te vluchten uit Syrië. Toen ik in Heerlen kwam was dat echt moeilijk voor mij.  Het is lastig als je van de ene maatschappij naar de andere gaat. Je komt naar een compleet andere plek, helemaal alleen en je mist je vrienden en familie. Ik wist dat mijn zus, zwager en neef in Amsterdam woonden. Het is echt ver van Heerlen vandaan. Bij Hugo wonen is een mooie ervaring. Ik leer veel van hem. Ik voelde me als een gesloten bal, maar ik zie nu buiten deze bal. Ik heb de taal geleerd en hoe kan je communiceren.” 

“Ik voelde me als een gesloten bal, maar ik zie nu buiten deze bal.”

Reema, gast

In 2018 is ook Osama, de broer van Rasim, uit Syrië gevlucht. Uiteindelijk kwam hij in 2019 in Nederland. Osama: “Ik ben 6 maanden onderweg geweest. Ik heb lange tijd in het AZC gezeten totdat ik mijn verblijfsvergunning kreeg. Toen ik deze kreeg heeft Hugo me verteld dat hij een kamer voor me had. Natuurlijk kon ik geen nee zeggen.” 

Maatschappelijke betrokkenheid 

Hugo: “Als je het heel groot neemt is migratie altijd een constante in de wereldgeschiedenis. Diegenen die onvrijwillig op reis gaan omdat hun leven niet meer zeker is, die helpen we. Dat hebben we geleerd van de Tweede Wereldoorlog.  Dat vind ik een goed uitgangspunt. Het heeft grenzen, maar het is wel belangrijk.  

Het is zo dat ik als 19e jarige jongen uit Zwitzerland naar Nederland ben geëmigreerd. Dat is oneindig veel eenvoudiger dan wat zij meemaken. Toch is er een gevoel dat niet iedereen kan voorstellen, hoe het is om op een plek te komen waar niet je wortels liggen. Ik heb zelf meegemaakt hoe belangrijk het is om daarin steun te ervaren. 

De eis die Nederland aan migranten stelt is dat ze Nederlands leren. Hier is goed over nagedacht, ze krijgen hier geld en tijd voor. Hier komt ook kennis van de maatschappij en arbeidsmarkt bij. Het nadeel is dat als dit allemaal goed is gegaan, dan is het klaar en laten we de migranten los. Maar daar begint het pas. 

Je merkt dat de tegenkracht van de mensen die zich bedreigd voelen groot is. Het mag allemaal wel, maar we maken het ze zo moeilijk mogelijk. Dat ik een actieve rol zoek om mensen te begeleiden is een uiting van mijn maatschappelijke betrokkenheid. ” “Er is wel een gevoel dat niet iedereen kan zich voorstellen, hoe het is om op een plek te komen waar niet je wortels liggen. Ik heb zelf meegemaakt hoe belangrijk het is om daarin steun te ervaren.”

Leren door logeren

Hugo: “Wat ik van Osama en Reema leer? Het klinkt één dimensionaal als ik zeg dat ik van ze leer koken, maar het is zo. Kookculturen verschillen, en er is verschil in het omgaan met ingrediënten. Ik kook ook Syrisch. In het begin maak je alleen de allerbeste recepten, daarna hoeft dat niet meer. Dan komt er een hele andere keuken tevoorschijn.” 

Ook Reema leert koken van Hugo: “Ik leer van Hugo en zijn vriendin om meer groenten te gebruiken. Ik kan nu makkelijker koken in een korte tijd. In onze cultuur koken we altijd lang, dit kan ik nu korter en makkelijker.” Hugo vat het samen: “Je krijgt een fusion.” 

Reema: “Het mooiste moment is etenstijd. Ik kom dan altijd dingen te weten over Nederland, over het regelen, over de maatschappij. Het is echt gezellig. In onze cultuur praten we niet tijdens het eten. Hier is het een nieuwe ervaring voor ons, een mooie ervaring.” Osama en Hugo sluiten zich hier bij aan. Hugo: “Het eten is het centrale punt in wat hier gebeurt. Ik kan hun leven niet voorleven, ze moeten zelf hun weg vinden. Ik moet me niet overal mee bemoeien. Het samen eten is de plek waar het bij elkaar komt.” 

Reema: “Wat we verder doen met elkaar? Puzzelen en sjoelen. Wat ook heel mooi is is samen lezen. Hij gaat voorlezen.” Hugo: “Ik begin met een zin voorlezen, dan gaan zij nalezen en dan kijken, wat betekent het.” Reema  lacht “en dan komen er 1000 vragen.”  

Dromen en de toekomst 

Reema droomt ervan om te gaan studeren en om een baan te vinden, en uiteraard ook om een eigen huis te krijgen. Osama is bezig met zijn studie cybersecurity in Delft, maar heeft hij ook een andere droom: “Ik ben ook rapper. Mijn droom is om beroemd te zijn. Ik ben altijd nieuwe dingen aan het schrijven of aan het oefenen buiten.” 

Hugo: “Ik wens ze toe dat ze een evenwicht kunnen vinden tussen een eigen leven hier zonder daarbij hun betrokkenheid bij hun oorspronkelijke land en hun ouders te verliezen. Dat ze hier een tevreden en positief leven op kunnen bouwen.”  


Ook gastgezin worden? 

Vind je het net als Hugo leuk om iemand tijdelijk in je gezin op te nemen om hem of haar wegwijs te maken in Nederland en te laten wennen aan een nieuwe woonplaats? Onze matchmakers zorgen voor goede begeleiding en na een positieve kennismaking spreken we eerst een proeflogeerweekend af. We gaan uit van een termijn van drie maanden logeren.

Aarzel je of heb je vragen over hoe het werkt? Meld je dan vrijblijvend aan voor onze gratis webinar. Meer info en aanmelden kan via deze link: https://takecarebnb.org/nieuw/#webinar. Je kan je ook hier gelijk inschrijven.

Lilly WiggersReema uit Syrië logeerde bij Hugo: “Ik voelde me als een gesloten bal, maar ik zie nu buiten deze bal.”

Related Posts