Syrische schipper doet wat hij het liefste doet, in Nederland: varen

Onze matchmaker Roos deelt het verhaal van de Syrische schipper, die via Takecarebnb logeerde:

“Een aantal maanden geleden deden we een oproep voor de Syrische man, die een plek in Rotterdam zocht. Was hij voorheen kapitein op de grote vaart, vanuit Griekenland; met zijn Syrische paspoort kwam hij soms in de problemen. Terug naar Syrie was geen optie; het land is verscheurd door de oorlog en was verre van veilig voor deze man en zijn partner aldaar.

Nadat we in ons TCBNB-bestand een eerste, iets korte, logeerplek gevonden hadden in Rotterdam, heeft deze schipper verre van stilgezeten: Hij leerde vier keer per week Nederlands, om zo zijn kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt te vergroten. Zijn gastvrouw en -heer ondersteunden hem hierin, hoewel zij zelf beiden Engelstalig zijn. Hij had de medewerking van het COA en VWN in Rotterdam, en zijn doelgemeente werd gewijzigd naar Rotterdam, de havenstad, waar het goed toeven is voor een man met grote liefde voor schepen en varen.

Na onze oproep op Facebook meldde zich, twee dagen voor de schipper weer naar het AZC zou gaan, een volgende host, in Rotterdam. Hier kon hij tot eind van de zomer blijven. Hij leerde Nederlands in de dagelijkse praktijk, en ging met sprongen vooruit. Hij meldde zich bij de gemeente Rotterdam en bleef vragen wanneer er een woonplek zou zijn.

Ondertussen regelde hij dat hij, op afstand, trouwde met zijn geliefde, en kreeg hij via een van de matchmakers van TCBNB contact met een Nederlandse kapitein grote vaart, waardoor hij zich bij specifieke uitzendbureus in kon schrijven.

Eind augustus 2018: De kapitein heeft een woning, waar hij samen met zijn gastheer keihard in heeft gewerkt om er een nieuw thuis van te maken; de IND heeft namelijk toestemming gegeven dat zijn vrouw in het kader van gezinshereniging naar Nederland mag komen. En: afgelopen week is hij begonnen bij een rederij in Zwijndrecht, waar hij een aanvullende cursus moet volgen zodat hij weer kan doen, nu in Nederland, waar hij zo van houdt: varen!

Dank aan de mensen die onze oproep op Facebook verspreidden, dank aan de gastheren en gastvrouw, die deze schípper vaste grond onder de voeten in Nederland gaven. Dank aan de mensen van COA en gemeente Rotterdam, die naar hem luisterden en meedachten. Dank aan die ene Nederlandse kapitein, die hem de juiste weg wees op weg naar een baan.

Bovenal dank aan de kapitein zelf, die bereid is geweest TCBNB te vertrouwen, zijn hosts te vertrouwen en zijn super communicatieve skills inzet voor Nederland.”

Lilly WiggersSyrische schipper doet wat hij het liefste doet, in Nederland: varen

Related Posts