“Je leert veel van elkaar: hij over Nederland en wij over Jemen.”

Sinds kort werkt gemeente Eindhoven samen met Takecarebnb. Deze organisatie brengt statushouders in contact met gastgezinnen die hun huis drie maanden openstellen voor een vluchteling. Collega Hilleke en haar man Ron doen met veel enthousiasme mee aan dit initiatief.

Een statushouder is een vluchteling die een status heeft toegekend gekregen en in Nederland mag blijven. Tot het moment er een woning voor diegene is gevonden, blijft hij/zij normaal gesproken wonen in een asielzoekerscentrum (AZC). Momenteel wachten duizenden statushouders op een woning. De 20-jarige Jemeniet Mugahed logeert bij Hilleke en Ron. Mugahed vertelt: “Ik kan niet meer terug naar mijn land. De situatie is er niet veilig. Ik kwam na wat omzwervingen in Nederland terecht. Het is moeilijk dat ik mijn eigen familie niet kan zien. Maar dankzij Takecarebnb kan ik bij dit fijne gastgezin verblijven. We oefenen de Nederlandse taal en ik maak kennis met de Nederlandse cultuur.”

Via het werk kwam Hilleke in contact met Takecarebnb. “Ron en ik moesten wel even nadenken of we hieraan mee wilde doen. Maar al snel besloten we dit een kans te geven. Een weekendje proeflogeren, onderdeel van de procedure was niet nodig! Het klikt zo goed. Je leert veel van elkaar: hij over Nederland en wij over Jemen.”

Ook gastgezin worden?

Vind je het net als Ron en Hilleke leuk om iemand tijdelijk in je gezin op te nemen om hem of haar wegwijs te maken in Nederland en te laten wennen aan een nieuwe woonplaats? Onze matchmaker zorgt voor goede begeleiding en na een positieve kennismaking spreken we eerst een proeflogeerweekend af. We gaan uit van een termijn van drie maanden logeren. Bij belangstelling of voor meer informatie kun je mailen naar annemeijn@takecarebnb.org of schrijf je hier gelijk in.

Jet Krantz“Je leert veel van elkaar: hij over Nederland en wij over Jemen.”