“Door hier te zijn maakt Nour het leven van ons en onze omgeving rijker.”

Nour (30) uit Syrië verbleef elf maanden in een AZC en logeert sinds een paar weken bij Petra en Klaus op hun boot in Leeuwarden. 
Tekst: Sandra Looren de Jong

“Op de dag dat ik mijn verblijfsvergunning kreeg, heb ik me direct aangemeld bij Takecarebnb,” vertelt Nour. “Ik wist dat het aantal gastgezinnen beperkt is en dat er veel vluchtelingen zijn, dus ik had het gevoel dat ik weinig kans had, maar die kleine kans wilde ik aangrijpen.”  

Petra: “Mijn man Klaus en ik wonen met onze vier katten op een oud vrachtschip uit 1927. Onze twee kinderen zijn de deur uit. Nour is onze gast en woont in het achterschip, waar vroeger de schipper woonde. Ze heeft hier haar eigen kleine ‘appartementje’ van twee kamers.” 

Een nieuwe stap 
Nour: “Als je hieraan begint heb je natuurlijk wel wat zorgen. Het is een nieuwe stap en ik wist nog niet veel over Nederland, ik kende niemand; maar Klaus en Petra stelden me zo op mijn gemak, vanaf de eerste dag. Het voelt alsof ik op mijn eigen plek woon en dat ik geweldige buren heb.”   

“Het is eigenlijk een heel goede match,” zegt Petra. “Matchmaker Wytske heeft goed naar haar behoeften en onze mogelijkheden gekeken. We hebben de logeerruimte in orde gemaakt voor onze gast en waren natuurlijk nieuwsgierig naar wie er bij ons zou komen wonen. Benieuwd ook naar hoe we het samen zouden gaan ervaren.  

Voor ons was het belangrijk dat onze gast zich thuis kon voelen, maar ook in staat was om van haar vrijheid te genieten. Genieten van een nieuw leven opbouwen, van je eigen keuzes maken, het hebben van je eigen verantwoordelijkheden. Dingen waarin je in een AZC beperkt bent, maar die bij het gewone leven horen.”

Vertrouwd en nieuw eten 
Petra en Klaus zijn met Nour naar een grote Arabische supermarkt in Leeuwarden gegaan en nu kan ze daar haar favoriete producten halen. “Ze eet op andere tijden en ze eet andere gerechten dan wij. We hebben haar gezegd: ‘Onze keuken is jouw keuken’ en we hebben met haar afgesproken dat ze de keuken kan gebruiken wanneer zij dat wil en kan eten wat ze wil wanneer ze dat wil.  

Nour wil alles proberen. We hadden het over ontbijt, hoe we dat op verschillende manieren doen. Zij heeft voor ons haar ontbijt klaar gemaakt en wij hebben haar een boterham met allerlei soorten beleg laten proeven. Pindakaas met hagelslag was favoriet. We dringen elkaar niet op wat we eten of drinken, maar we zijn nieuwsgierig naar elkaar.”

Nieuwe ervaringen 
Nour: “Toen ik hier voor het eerst kwam, verwachtte ik wat problemen te hebben met het wonen op een boot. Daarvoor wist ik niet eens dat je op een boot kon wonen en ik was een beetje bang dat ik last zou hebben van zeeziekte. Ik vroeg me ook af hoe het zat op een boot met elektriciteit, water, internet, verwarming en dergelijke. Het blijkt heel makkelijk te zijn. En als er problemen zijn lost Klaus ze op (lacht).” 

Petra: “Ik denk dat de uitdaging in het begin is, dat je haar niet wil beledigen of lastigvallen, maar dat je ook wil helpen. Het is het vinden van een balans: haar als 30-jarige op zichzelf laten zijn en je realiseren dat sommige kleine dingen voor haar zo nieuw zijn. Bijvoorbeeld een spelletje spelen. Mijn kinderen en ik spelen graag bordspellen, maar Nour bleek nog nooit een bordspel te hebben gespeeld. Nour had ze snel door en genoot duidelijk van strategische spelletjes en de gezelligheid op zo’n avond.” 

Iets opbouwen 
Nour: “Met hulp van Petra en Klaus heb ik veel dingen ontdekt, tweedehands winkels, de Arabische supermarkt, een ontmoetingsplaats voor nieuwkomers, enzovoort. Als ik alleen was geweest had ik die waarschijnlijk nooit gekend, of het had heel lang geduurd voordat ik ze ontdekte. Het helpt me zó: de taal leren, een carrière starten. Dit is zo waardevol, zo belangrijk als je alleen bent. Dit is méér dan in een huis wonen en meubels hebben. Ik voel elke dag hoe ontzettend veel geluk ik heb. 

Ik heb veel dromen en wensen voor de toekomst. Er komen steeds nieuwe dromen bij, doordat ik nieuwe mogelijkheden ontdek. Ik wil bijvoorbeeld leren zwemmen en dan weet je nog niet hoe je dat kunt regelen. Klaus gaat dan meteen op zoek naar zwemlessen en Petra regelt een badpak voor me. Ze maken het daarmee een stuk makkelijker voor me. Het is belangrijk om op korte termijn de taal goed te leren. Ik ben computer engineer en wil graag ook aan het werk in dat beroep. Klaus is programmeur en helpt me hierbij. De tijd die ik nu heb wil ik daarom nuttig besteden. Ik hoop dat het lukt om snel werk te vinden wanneer ik een huis krijg. Misschien zelfs daarvoor al.” 

Kansen en mogelijkheden  
Petra: “We begonnen met Takecarebnb omdat we iets wilden betekenen voor de maatschappij. Dat we Nour als gast hebben brengt ons veel plezier en we leren heel veel. We weten wel veel van verschillende culturen, maar het is echt een verrijking om meer van de nuances te weten te komen. Het gaat niet alleen om het respecteren van verschillen, maar nog meer om het waarderen van verschillen. Door hier te zijn maakt Nour het leven van ons en onze omgeving rijker.  

Wat als gastgezin helpt, is denken in mogelijkheden in plaats van problemen. Als er iets is, bedenken: wat kunnen we doen, welke stap – hoe klein ook – kunnen we nemen? Vraag om hulp, vraag je matchmaker. Er zijn mogelijkheden en oplossingen. Praat erover samen met je gast. Als je weet waar je als gastgezin of gast naartoe kunt met je vragen dan helpt dat. Denk in kansen en mogelijkheden, en vraag.”

David Nijs“Door hier te zijn maakt Nour het leven van ons en onze omgeving rijker.”

Related Posts