Voor vluchtelingen (gasten)

Ben je een vluchteling met een geldige verblijfsvergunning? Wacht je in een AZC op een eigen woning en wil je liever tijdelijk bij een Nederlands gastgezin verblijven? Wij brengen je graag in contact met een Nederlands gastgezin. Wij geloven dat een tijdelijk verblijf bij een gastgezin je helpt om de Nederlandse maatschappij, taal en cultuur beter te leren kennen en makkelijker een nieuw leven op te bouwen. Tijdens je logeerperiode maak je gebruik van de logeerregeling van het COA. Je behoudt hiermee alle rechten en plek op de wachtlijst voor een eigen woning. Hier vind je antwoorden op meest gestelde vragen. Ben je er al uit, meld je aan. Heb je meer vragen, neem gerust contact met ons op.

Meld je aan als gast

Veelgestelde vragen

Je kunt je aanmelden als je:

  • in bezit bent van een geldige verblijfvergunning
  • 21 jaar of ouder bent
  • Engels of (een beetje) Nederlands spreekt.
  • en natuurlijk als het je leuk en nuttig lijkt om een tijdje bij een Nederlands gastgezin te wonen.

De logeerregeling houdt in dat je voor een periode van maximaal drie maanden op een ander adres verblijft. De exacte regels en voorwaarden zijn op de website van het COA te vinden.

Wij hopen dat je binnen drie maanden kan doorstromen naar een eigen woning. Als dit niet zo is, kan je terug naar het AZC. Dit moet je uiterlijk twee weken van tevoren aan het COA melden. Verlenging van de logeerregeling is mogelijk, maar niet op hetzelfde adres.

Ja, dat kan. Hierover maak je afspraken met je gastgezin.

Ja, dat kan, maar het duurt twee weken voordat er weer plaats voor je is in het AZC.

Daar maak je, voor de logeerregeling ingaat, afspraken over met je gastgezin.

Ja, dat mag. Er zijn exact dezelfde regels van toepassing als bij Nederlanders. De inkomsten dienen aan het COA gemeld te worden: COA-toelage wordt dan in mindering gebracht.

Dat mag, wanneer je in een AZC woont of bij een gastgezin verblijft moet je te allen binnen één dag voor het COA beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld voor het aanvaarden van een woning. Dit gebeurt doorgaans op werkdagen. Dus reizen in het weekend kan, of wanneer men binnen één dag terug kan zijn.


Heb je thuis de ruimte en wil je (maximaal drie maanden) een vluchteling bij jou te laten logeren? Meld je dan aan als gastgezin.

Aanmelden als gastgezin Meer lezen
Mandy FitGast (vluchteling)