Meld je aan als gastgezin - Takecarebnb - Takecarebnb Meld je aan als gastgezin - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

Takecarebnb voor gastgezinnen

Heb je thuis ruimte om drie maanden een vluchteling te ontvangen?

0 1 2 x x x x x 0 1 2 x x x x x

Zorgvuldig gematcht

Ieder gastgezin krijgt een persoonlijke matchmaker die een geschikte gast zoekt en bereikbaar blijft tijdens de logeerperiode.

 • Ervaren matchmakers

  Wij houden van mensen! Voor elk gastgezin zoeken wij een passende gast. De eerste selectie gebeurt op basis van een professioneel matchingssysteem. De matchmaker zorgt vervolgens voor jouw persoonlijke profiel en de definitieve match.

 • Stapsgewijs besluiten

  Na elke stap in het matchingsproces heb je de mogelijkheid om ‘nee’ te zeggen. Als je weet wat je kunt verwachten en je voelt een goede klik met jouw potentiële gast, spreken jullie een weekend af voor het proeflogeren. En pas als die ervaring positief is, worden de koffers gepakt.

 • Persoonlijk contact

  Als zowel gast als gastgezin positief zijn, vraagt de gast de logeerregeling aan bij het COA. Jullie matchmaker blijft ook daarna nog de gehele logeerperiode jullie persoonlijke aanspreekpunt.

Meer informatie

 • Heb je belangstelling om gastgezin te worden voor een vluchteling met een verblijfsstatus? Meld je dan aan bij Takecarebnb via het formulier op deze website. Wij zorgen dan voor een matchmaker bij jou in de buurt. Dit is één van onze vrijwilligers die zoeken naar de juiste ‘match’.

  De matchmaker neemt contact met je op, jullie hebben een intakegesprek waarin al jouw wensen en verwachtingen worden besproken, zoals bijvoorbeeld je beschikbare tijd en of je rookt.

  Op basis van je antwoorden stelt de matchmaker jouw profiel op en gaat op zoek naar een geschikte gast. In principe zoeken we een gast die na het logeren in jouw eigen gemeente een woning krijgt. Zo heeft de gast het meeste voordeel van alles wat hij bij jou leert en de contacten die hij legt. Als de matchmaker iemand gevonden heeft, stelt deze een ontmoeting voor. Dit kan soms binnen een week zijn, soms gaan er misschien wel maanden voorbij. Dit komt omdat we niet overal evenveel aanmeldingen krijgen en omdat we te maken hebben met veel persoonlijke wensen.

  Als de ontmoeting goed verloopt en er een klik is tussen jou en de gast, plan je samen een weekend proeflogeren. Pas als dat weekend samen goed bevalt, start de logeerperiode van drie maanden.

 • Takecarebnb probeert een gast altijd in zijn definitieve woonplaats te plaatsen of anders zo dichtbij mogelijk. Zo heeft jouw bijdrage voor langere tijd effect.

  Geen match is hetzelfde. Maar grofweg doen gastgezinnen twee dingen: samen leven en de gast helpen bij de inburgering.
  Jezelf weer mens voelen en niet gereduceerd worden tot ‘vluchteling’ of case-nummer, dat is heel erg belangrijk voor onze gasten. Dus wat je kunt doen met je gast (als er de klik is) is wat je doet met een vriend. Gesprekken voeren, film kijken, wandelen, samen koken… waar je interesse maar ligt. Gastgezinnen vinden dit altijd heel verrijkend.

  Daarnaast kun je jouw gast helpen wegwijs te worden in de nieuwe omgeving. De buurt leren kennen, op zoek gaan naar een taalgroep, bibliotheek, vrijwilligerscentrale of sportlocatie. Ook helpt het als je gast kan kennismaken met jouw eigen netwerk; je buren, vrienden, familie. Sommige gastgezinnen helpen hun gast zelfs bij het zoeken naar een opleiding en/of werk. Of met Nederlands leren.

  Let op: niets is verplicht. Je doet al wat passend is voor jou en jouw gast op dat moment. Van je gast mag je verwachten dat hij/zij ook zelf actief is bij het zoeken naar activiteiten. Jij hoeft zeker zijn dag niet te vullen. In de praktijk zie je elkaar na het werk en misschien eet je daarna ook een keer samen.

 • Wanneer de kennismaking en het proeflogeren goed zijn verlopen, en zowel jij als gastgezin en de gast het logeren in gang willen zetten, zijn er een aantal zaken die je moet regelen of hulp bij moet bieden:

  • Uitzoeken van eventuele fiscale gevolgen voor jou (bijv. AOW, toeslagen, uitkering, gemeentelijke heffingen);
  • VOG aanvragen voor alle volwassen huisgenoten (18+ jaar);
  • De COA-logeerovereenkomst van de gast samen invullen;
  • Tekenen Takecarebnb-matchingsovereenkomst;
  • Samen met de gast inschrijven op jouw woonadres binnen 5 werkdagen (in het BRP-register van jouw gemeente);
  • Hulp bieden bij het tijdelijk inschrijven van de gast bij jouw huisartsenpraktijk of eentje in de buurt, binnen 5 werkdagen;
  • WA-verzekering checken op logés (de gast is zelf WA-verzekerd via het COA).

  De matchmaker zal dit ook in het intakegesprek bespreken.

 • Toen Takecarebnb werd opgericht, stroomden de meeste gasten binnen drie maanden door naar een eigen woning. Door de huidige woningnood is dit helaas niet meer zo.

  In veel gevallen plant de matchmaker enige tijd voor het aflopen van de drie maanden een gesprek in met de gast en het gastgezin om de situatie te bespreken. Indien gewenst, is verlenging van de logeerperiode mogelijk. Maar alleen als beide partijen het samen goed hebben. Dit gebeurt regelmatig, de afspraak is dan weer voor drie maanden. Maar als het na deze drie maanden genoeg voor je was, dan is dat ook goed. Wij gaan dan op zoek naar een ander gastgezin. Is dat niet mogelijk? Dan gaat hij of zij terug naar het azc. Het COA heeft maximaal twee weken nodig om een nieuwe plek te regelen. Hoe het ook loopt, de statushouder heeft dankzij jou zijn eerste echte Nederlandse ervaring beleefd. En dat is heel waardevol.

 • Onze matchmakers hebben persoonlijk contact met gasten en gastgezinnen waardoor we voor heel veel verschillende mensen wel iemand kunnen vinden die past. Ook helpt de matchmaker jou om vooraf duidelijke afspraken te maken over het leven in jouw huis. Het belangrijkste waar je tijdens de logeerperiode op moet letten, is dat je je snel uitspreekt over zaken die je irriteren. Vraag of jouw gast het anders kan doen, de ervaring leert dat dit goed kan.

Let op: Oekraïense vluchtelingen kunnen niet meer via ons logeren. Op de website van RefugeeHomeNL lees je waarom.

Wij helpen jou

Alle gastgezinnen van Takecarebnb krijgen toegang tot onze besloten community Wetakecare. Hierop staat heel veel informatie over logeren en wat er komt kijken bij het begeleiden van statushouders. Je kunt ook vragen stellen aan andere gastgezinnen, want die begrijpen jouw situatie vaak beter dan de mensen in je eigen omgeving.

Uiteraard krijg je ook persoonlijke begeleiding. De matchmakers van Takecarebnb hebben veel ervaring in het werken met mensen. Ze nemen uitgebreid de tijd voor de persoonlijke intake en kennismaking en kunnen je veel tips geven voor de logeerperiode. Ook wanneer de gast bij jou logeert, blijft jouw matchmaker bereikbaar voor vragen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je meer weten over het logeren? Of op de hoogte blijven van wat Takecarebnb doet? Tien keer per jaar stuurt Takecarebnb een nieuwsbrief naar alle gastgezinnen en geïnteresseerden. Uiteraard kun je je later altijd uitschrijven, als je geen informatie meer wilt ontvangen.