Matchmaker Joke: ‘Dit werk zet een wereld voor je open’
Matchmakers vormen het hart van Takecarebnb: zij brengen gasten en gastgezinnen bij elkaar. Joke Moes doet dat nu al bijna zes jaar. “Of er een klik is, zie je bij de kennismaking. Het is vaak hoe iemand in het leven staat.”
“Toen ik met pensioen ging, dacht ik: nu heb ik alle tijd voor mezelf, ik mag zelf uitkiezen wanneer ik wat doe”, vertelt Joke. Dat heb ik zeven maanden gedaan en toen merkte ik dat ik het helemaal niet leuk vond, alleen maar voor jezelf bezig zijn. Ik wil iets doen wat me voldoening geeft.”
Via een vacaturewebsite voor vrijwilligers kwam ze bij Takecarebnb terecht en na bijna zes jaar is ze nog steeds actief als matchmaker. “Dit werk zet een wereld voor je open. Ik doe het niet alleen omdat ik iets belangrijks voor de maatschappij wil doen. Ik vind het gewoon heel leuk om met mensen om te gaan.”
‘Ik wil iets doen wat me voldoening geeft’
De rol van matchmaker sloot bovendien goed aan bij haar eerdere werk in het NT2-onderwijs en bij Taalmaatjes. “Ik heb veel te maken gehad met vrijwilligers, met buitenlandse studenten, asielzoekers, expats, van alles. Het is een beetje het verlengde van mijn wereldje, maar dan niet op één school. Ik ben er nu steeds op uit en ga naar allerlei plekken. Veel fietsen en bij verschillende mensen over de vloer komen.”
Nieuwe Nederlanders op weg helpen
“De gastgezinnen hebben veel gemeen met elkaar. Ook met mij. Wat dat is? Dat er meer is op deze wereld dan alleen je eigen persoontje. Vaak denken ze hetzelfde, qua sociale dingen, qua politiek, qua levenshouding. Ze staan maatschappelijk betrokken in het leven. Het is een hele mooie, vriendelijke, geëngageerde wereld.”
“Bij gastgezinnen hoor ik vaak, naast de betrokkenheid, dat ze een verschil willen maken, een tegengeluid geven aan wat er momenteel in de politiek gebeurt. Ze stellen hun huis open voor deze nieuwe Nederlanders en ze helpen ze met plezier op weg.”
De grootste overeenkomst tussen de gasten die Joke ontmoet, is dat ze meestal theoretisch opgeleid en zeer gemotiveerd zijn. “Een voorwaarde om te kunnen logeren is dat een gast een steuntaal, zoals Engels, spreekt, of al wat Nederlands kent. Daarvoor heb je toch een bepaald taalniveau nodig.”
De puzzel van het matchmaken
Een succesvolle match komt tot stand door een aantal dingen, vertelt Joke. Ten eerste kennen de matchmakers alle gasten en gastgezinnen, of hebben op zijn minst een indruk van ze. Daarbij let ze op de houding van mensen en wat hun motivatie is. Daarna komt de puzzel: welke gast past er bij welk gastgezin, en andersom? “Daarbij komt het niet op de hobby’s aan; het is meer hoe iemand in het leven staat. Dat vind ik belangrijker. Bij de kennismaking zie je of het iets zou kunnen worden, of er een soort klik is.”
De belangrijkste aarzeling die mensen hebben als ze overwegen gastgezin te worden, is volgens Joke het kwijtraken van privacy: ‘Kan ik ertegen, als hier iemand rondloopt die ik echt helemaal niet ken?’. Daarnaast zijn ze bang dat een gast geen bezigheden heeft en de hele dag op de bank gaat hangen, of heel slordig zal zijn. “Mensen vragen zich ook af ‘kan ik dit wel?’”, vult Joke het rijtje verder aan. “Die gaan het dan een keer proberen, om te ontdekken of ze het bij ze past.”
‘Mensen vragen zich af: past dit wel bij me?’
Joke herinnert zich een echtpaar, waarbij ze merkte dat de vrouw heel graag gastgezin wilde worden, maar de man eigenlijk niet. “Toen ben ik vooral met hém in gesprek gegaan, om te ontdekken wat zijn aarzelingen waren. Hij had immers wel met de aanmelding ingestemd. Hij maakte zich zorgen over wat hij allemaal zou kwijtraken als ze een gast in huis zouden nemen. Ik liet hem het allemaal vertellen, en daarna vroeg ik: ‘Wat denk je dat je krijgt?’. Nou, dat echtpaar heeft toen een half jaar een dame in huis gehad. Daar hebben ze nog steeds contact mee.”
Het leven kan ook anders in elkaar zitten
Wat het je kan geven, daarover zegt Joke: “Gastgezinnen ontdekken dat ze op een andere manier naar mensen gaan kijken. Of van zichzelf leren van, hé, dit kan ik ook, of ik kan ook met zo iemand goed opschieten. Eén gastgezin had een gast die analfabeet was, hele nare dingen had meegemaakt en een beetje Nederlands sprak. Dat gastgezin zei: ‘We hebben geleerd dat het leven ook heel anders in elkaar kan zitten en dat er een wereld is die wij helemaal niet kennen’. Ze kregen zo’n goede band en zijn nog steeds bevriend met die jongen.”
Een heel bijzondere ‘win-win’ situatie was die van een gastgezin dat naast hun huis een extra verdieping had, die in eerste instantie in gebruik was als appartement voor de moeder van de gastvrouw. Toen die moeder naar een verzorgingshuis ging, stelde het gezin het appartementje beschikbaar voor gasten. Nu woont er een Turks gezin, dat kennis heeft gemaakt met de moeder en haar twee keer per week bezoekt in het verzorgingshuis. “Iedereen vindt het geweldig, de gasten, de moeder en het gastgezin”, zegt Joke. “Dat is zó ontzettend waardevol.”