Mooie ontmoetingen bij 'Ik zie jou!' in Zaandam - Takecarebnb - Takecarebnb Mooie ontmoetingen bij 'Ik zie jou!' in Zaandam - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

Mooie ontmoetingen bij ‘Ik zie jou!’ in Zaandam

Metin: sandralooren de Jong

‘Ik zie jou!’

Voor het project ‘Ik zie jou!’ van het Museum of Humanity en COA Zaandam werden 30 bewoners van het azc in Zaandam en 30 Zaankanters aan elkaar gekoppeld, een beetje zoals Takecarebnb dat doet, maar dan de ‘ultralight’-variant. In dit geval was het voor een ontmoeting (die werd gelegd op basis van een gemeenschappelijk beroep of gedeelde interesse) en een fotoshoot voor een buitenexpositie. De expositie heeft als doel om bij te dragen aan meer vertrouwen en compassie tussen nieuwkomers en Zaankanters, en mensen dichter bij elkaar te brengen.

Liefde voor lezen

Als medewerker van Takecarebnb én Zaankanter voelde ik me geroepen om aan dit mooie project mee te doen. En zo maakte ik kennis met Yasin, een 24-jarige jongen uit Turkije, die net als ik veel van lezen houdt. Qua uiterlijk, leeftijd en achtergrond kunnen we bijna niet méér verschillen, maar het lezen was een ingang voor een kennismaking. We hebben elkaar ontmoet in de Bieb in Zaandam, waar we met hulp van een tolkende medebewoner uit het azc met elkaar spraken. Zo vertelde Yasin over hoe het lezen hem meer inzicht geeft hoe mensen in elkaar zitten en hoe zijn vader hem de liefde voor het lezen heeft bijgebracht. We verschillen van smaak in boeken: hij houdt van detectives, ik meer van avonturen- en reisverhalen, maar we ontdekten dat we allebei Harry Potter hebben gelezen.

Opening

Afgelopen zaterdag was de opening van de expositie, waarbij in de Pathé-bioscoop een mini-documentaire werd vertoond in aanwezigheid van de nieuwkomers en Zaankanters. Yasin kon er helaas niet bij zijn, maar de hele zaal zat vol met duo’s die je terug zag op het doek: de kappers, Ajax-fans, schaakliefhebbers en ga zo maar door. Daarna hebben we de buitenexpo bekeken: de panelen met enorme portretten, per duo naast elkaar, met hun verhalen erbij.

Ga dat zien!

Het was erg indrukwekkend om ook de verhalen en ervaringen van de anderen te lezen en te horen; het sluit zo mooi aan bij wat we volgens mij doen bij Takecarebnb: mensen met elkaar verbinden, begrip voor elkaar op gang brengen, je openstellen voor een onbekende en voor nieuwe ervaringen, met alle mooie gevolgen van dien. Ik hoop dat iedereen die in de gelegenheid is, de expo gaat bezoeken. Je vindt hem in het gebied rondom het Stadhuisplein, vlakbij station Zaandam, en hij is te bezichtigen tot medio juni.

(Meer weten? Plaats een reactie of mail me: sandra@takecarebnb.org)