Ruth, Ariya en Josua - Takecarebnb - Takecarebnb Ruth, Ariya en Josua - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

Ruth, Ariya en Josua

Ruth besloot zich aan te melden bij Takecarebnb nadat ze in de krant een oproep had gelezen, waarin werd gevraagd naar gastgezinnen voor statushouders. Als één van de allereerste gastgezinnen stelde ze haar huis aan de Amstel open voor statushouders in 2016. Na een zorgvuldig matchingsproces tussen het gastgezin en de statushouder kreeg ze eerst Mohammed, toen Joshua en later Ariya in huis. Joshua en Ariya zitten ieder aan een kant van haar terwijl ze haar verhaal deelt. Over mijn vraag of ze verwachtingen had en wat deze waren, denkt Ruth kort na. “Het was makkelijker dan ik had gedacht”, vertelt Ruth. “Het verblijf van de jongens was gezellig en er zijn in die paar maanden goede vriendschappen ontstaan.”

Wat haar het meest verbaasde was het proces waarin een vluchteling in Nederland terecht komt. “De obstakels door de bureaucratie zijn eindeloos. Er is weinig dat je  kan doen om het proces te versnellen of veranderen. Die machteloosheid, dat is moeilijk te verkroppen”, legt Ruth uit. In huis deden zowel Ruth als de jongens de schoonmaak, ieder kookte voor zichzelf. Vaak namen ze de gebeurtenissen van dag even door. “Taal kan soms een barrière zijn, maar toen Joshua op Nederlandse les ging verbeterde dit snel”, vertelt Ruth. Een mooi moment om een vraag aan Joshua te stellen, in het Nederlands. Op mijn vraag hoe hij het verblijf bij Ruth had ervaren, vertelde hij in goed Nederlands dat hij niet meer weg wilde. “Ik was zo blij dat ik niet meer in het AZC hoefde te slapen. Bij Ruth heb ik veel positieve steun gekregen”, legt Joshua uit. “Ik verwachtte niets van mijn gastfamilie, het enige dat ik zocht was veiligheid. Dit en veel meer heb ik van Ruth gekregen. Zo had nog niemand mij eerder gevraagd wat ik in de toekomst wilde doen, Ruth was de eerste.” Voor Ariya was het vinden van veiligheid net zo belangrijk. Hij heeft veel met Ruth kunnen praten. “Ik heb veel geleerd van Ruth”, vertelt Ariya. “Ze is als een moeder voor me.”

Ruth vertelt over het matchingsproces dat het belangrijk is dat goed aangeeft wat je verwacht en wilt van degene die bij je komt logeren. “Voor mij is het belangrijk dat een logé Nederlands wil leren, en dat we ieder onze vrijheid behouden om onze gang te kunnen gaan.”

 

Door: Merel Slingenberg