Type hier je zoekopdracht

Takecarebnb helpt vluchtelingen zo snel mogelijk het azc uit en het land in

dscpreview-1280x852

Foto: An-Sofie Kesteleyn

Gastgezinnen en vluchtelingen aan elkaar koppelen voor snelle integratie: Takecarebnb wil vluchtelingen zo snel mogelijk het asielzoekerscentrum uit en de Nederlandse cultuur in.

Wat is dit nu weer?

Takecarebnb is een team koppelaars dat vluchtelingen en gastgezinnen aan elkaar verbindt. Zo snel mogelijk het asielzoekerscentrum uit en de Nederlandse cultuur in, is de gedachte. Opdat de integratie een kickstart krijgt en sterk verbetert. ‘In een azc krijg je geen behoorlijke eerste kennismaking met de Nederlandse cultuur en taal,’ legt coördinator Maja Grcic uit. ‘Je leert er alleen mensen kennen die dezelfde ervaring hebben als jij, afgezien van de paar Nederlanders die daar werken. Je hebt nauwelijks een perceptie van waar je je bevindt, wat je te wachten staat en wat je moet leren. In een gastgezin krijg je dat allemaal wel.’ Een heel andere en veel effectievere overbrugging van die eerste wachtperiode, dus. Grcic weet waar ze het over heeft: zelf zat ze in 1994 als elfjarige maandenlang in een azc. ‘Dan ben je niet in Nederland. We waren volledig geïsoleerd, gingen niet naar buiten, hadden nauwelijks geld. Je kan niet terug en niet vooruit. Er is geen school, er zijn alleen maar dezelfde mensen en je kan niets anders doen dan wachten.’

Foto: An-Sofie Kesteleyn

Foto: An-Sofie Kesteleyn

Hoe werkt het?

Zowel gastgezinnen als vluchtelingen melden zich zelf aan bij Takecarebnb via een formele inschrijving op de website. Dan komt er een gesprek met een van de matchmakers, die vrijwilliger zijn, maar allemaal een passende professionele achtergrond hebben: sociaal-maatschappelijk werkers, hulpverleners, psychologen. Zij peilen wat voor type ze voor zich hebben en proeven wat de verwachtingen zijn: wensen? angsten? Wat kom je brengen en wat kom je halen? Ziet de matchmaker een match, dan worden de partijen aan elkaar voorgesteld. Er volgt – na toestemming van het COA – een proeflogeerpartij en bij tevredenheid een gastgezinschap van maximaal drie maanden. De matchmaker blijft de hele periode betrokken.

Foto: An-Sofie Kesteleyn

Foto: An-Sofie Kesteleyn

En, werkt het?

Aan succesverhalen geen gebrek. De 21-jarige Gheath die dankzij de hulp van zijn gastgezin naar het conservatorium gaat. Ondernemer Mohammed die al Nederlands spreekt op B1-niveau en van plan is een delicatessenzaak te openen. Zijn dochters die als ze overkomen direct een opleiding kunnen beginnen. Natuurlijk zijn er hobbels: nergens zijn ze zo stipt als in Nederland, en door het niksen in het azc is het dagritme van veel vluchtelingen in de war. Bovendien geeft vluchten stress. Maar juist in een gezinssituatie worden mensen optimaal op weg geholpen, zegt Grcic. Nieuwe gastgezinnen (en -stellen en -alleenstaanden) zijn dan ook meer dan welkom.

Beter dan een AZC ‘In een azc leer je alleen mensen kennen die dezelfde ervaring hebben als jij.’

bron: vn.nl, Kelli van der Waals