Veelgestelde vragen over gastgezin worden - Takecarebnb - Takecarebnb Veelgestelde vragen over gastgezin worden - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

Veelgestelde vragen van gastgezinnen

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Het matchen

  • Heb je belangstelling om gastgezin te worden voor een vluchteling met een verblijfsstatus? Meld je dan aan bij Takecarebnb via het formulier op deze website. Wij zorgen dan voor een matchmaker bij jou in de buurt. Dit is één van onze vrijwilligers die zoeken naar de juiste ‘match’.

    De matchmaker neemt contact met je op, jullie hebben een intakegesprek waarin al jouw wensen en verwachtingen worden besproken, zoals bijvoorbeeld je beschikbare tijd en of je rookt.

    Op basis van je antwoorden stelt de matchmaker jouw profiel op en gaat op zoek naar een geschikte gast. In principe zoeken we een gast die na het logeren in jouw eigen gemeente een woning krijgt. Zo heeft de gast het meeste voordeel van alles wat hij bij jou leert en de contacten die hij legt. Als de matchmaker iemand gevonden heeft, stelt deze een ontmoeting voor. Dit kan soms binnen een week zijn, soms gaan er misschien wel maanden voorbij. Dit komt omdat we niet overal evenveel aanmeldingen krijgen en omdat we te maken hebben met veel persoonlijke wensen.

    Als de ontmoeting goed verloopt en er een klik is tussen jou en de gast, plan je samen een weekend proeflogeren. Pas als dat weekend samen voor zowel gastgezin als gast goed bevalt, start de logeerperiode van drie maanden.

  • Wanneer de kennismaking en het proeflogeren goed zijn verlopen, en zowel jij als gastgezin en de gast het logeren in gang willen zetten, zijn er een aantal zaken die je moet regelen of hulp bij moet bieden:

    • Uitzoeken van eventuele fiscale gevolgen voor jou (bijv. AOW, toeslagen, uitkering, gemeentelijke heffingen);
    • VOG aanvragen voor alle volwassen huisgenoten (18+ jaar);
    • De COA-logeerovereenkomst van de gast samen invullen;
    • Tekenen Takecarebnb-matchingsovereenkomst;
    • Samen met de gast inschrijven op jouw woonadres binnen 5 werkdagen (in het BRP-register van jouw gemeente);
    • Hulp bieden bij het tijdelijk inschrijven van de gast bij jouw huisartsenpraktijk of eentje in de buurt, binnen 5 werkdagen;
    • WA-verzekering checken op logés (de gast is zelf WA-verzekerd via het COA).

    De matchmaker zal dit ook in het intakegesprek bespreken.

  • We horen regelmatig dat mensen willen helpen om de druk op azc’s te verlagen. Dit kan heel goed door een statushouder in huis te ontvangen. Eén van de redenen dat de azc’s zo vol zijn, is namelijk dat er heel veel statushouders wachten op een woning, terwijl een azc bedoeld is voor asielzoekers.

    Vanaf 2024 mogen asielzoekers in bepaalde gevallen van het COA logeren bij familie of vrienden. Takecarebnb plaatst geen asielzoekers bij gastgezinnen. Dit heeft meerdere redenen: ten eerste is bij een asielzoeker onzeker of deze in Nederland mag blijven. Daarnaast zal de logeerperiode langer worden omdat de IND-procedure nog loopt. Tot slot hebben we onvoldoende gastgezinnen om naast statushouders ook nog asielzoekers te kunnen helpen.

  • Takecarebnb matcht alleen volwassenen. Als je specifiek een kind wilt helpen, ga dan naar Nidos.

  • Het project RefugeeHome, waar Takecarebnb een onderdeel van was, voor vluchtelingen uit Oekraïne is gestopt. RefugeeHome maakt geen nieuwe matches meer voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op de website kunt u meer lezen over de afbouw en de redenen, waaronder een sterke afname van beschikbare gastgezinnen:  https://www.rhnl.nl/project-refugeehomenl-stopt-op-31-december-2023/

    De mogelijkheden voor onderdak zijn voor Oekraïners zeer beperkt. In principe is het eerste contactpunt de gemeente. Dit kan bij elke gemeente in Nederland (mensen kunnen naar een willekeurig loket gaan). Zij moeten de Oekraïners helpen om onderdak te vinden en als er geen ruimte is in hun gemeente kan het dat ze buiten de gemeente worden geplaatst. Ik verwijs mensen altijd door naar de site van RefugeeHelp, daar staat in principe alle informatie op. Mensen kunnen ook een afspraak maken of contact opnemen met iemand van VluchtelingenWerk, zij zijn goed geïnformeerd: https://www.refugeehelp.nl/nl/ukrainian-refugee/contact

Het logeren

  • Toen Takecarebnb werd opgericht, stroomden de meeste gasten binnen drie maanden door naar een eigen woning. Door de huidige woningnood is dit helaas niet meer zo.

    In veel gevallen plant de matchmaker enige tijd voor het aflopen van de drie maanden een gesprek in met de gast en het gastgezin om de situatie te bespreken. Indien gewenst, is verlenging van de logeerperiode mogelijk. Maar alleen als beide partijen het samen goed hebben. Dit gebeurt regelmatig, de afspraak is dan weer voor drie maanden. Maar als het na deze drie maanden genoeg voor je was, dan is dat ook goed. Wij gaan dan op zoek naar een ander gastgezin. Is dat niet mogelijk? Dan gaat hij of zij terug naar het azc. Het COA heeft maximaal twee weken nodig om een nieuwe plek te regelen. Hoe het ook loopt, de statushouder heeft dankzij jou zijn eerste echte Nederlandse ervaring beleefd. En dat is heel waardevol.

  • Hoeveel tijd je bezig bent met een gast tijdens het logeren is afhankelijk van hoeveel tijd je beschikbaar kunt zijn, hoeveel ondersteuning je gast nodig heeft, of je gast werkt/studeert, of jullie dagelijks samen eten, etc. Hierover kun je afspraken maken met je gast. Afhankelijk van de afspraken is een gastgezin dagelijks of wekelijks betrokken bij de gast.

  • Een gast betaalt geen huur, maar in de praktijk willen gasten wel graag iets bijdragen aan het huishouden. Tijdens de intake komt dit aan bod. Je kunt afspraken met je gast maken over een kleine bijdrage om bijv. tegemoet te komen in de energiekosten. De gast bepaalt de hoogte.

    Heb je vragen over het effect op je (bijstands)uitkering, toeslagen, AOW of gemeentelijke belastingen? Neem dan, afhankelijk van het onderwerp, contact op met je gemeente, de Belastingdienst, Dienst Toeslagen of andere instanties zoals de Sociale Verzekeringsbank.

  • Je kunt je gast stimuleren zich op te geven voor een ‘Taalmaatje’ (een initiatief van VluchtelingenWerk); je kunt je gast helpen een geschikte geschikte hobby- of sportvereniging te vinden . Of je kunt samen met je gast uitzoeken wat voor activiteiten er in jouw regio (voor vluchtelingen) worden georganiseerd.

    Verder helpt het als je jouw gast voorstelt aan buren, vrienden of andere bekenden. Neem eventueel contact op met je contactpersoon (matchmaker) voor extra tips.

  • Het is geen probleem als je even op vakantie gaat of tijdelijk niet beschikbaar bent. Je kunt dit bespreken met je matchmaker. Sommige mensen nemen hun gast mee, anderen laten de gast verblijven in hun huis en weer anderen plannen de logeerperiode pas na hun vakantie. Het is allemaal bespreekbaar. Het belangrijkste is dat jij iemand wil helpen!

Het gastgezin-zijn

  • Takecarebnb probeert een gast altijd in zijn definitieve woonplaats te plaatsen of anders zo dichtbij mogelijk. Zo heeft jouw bijdrage voor langere tijd effect.

    Geen match is hetzelfde. Maar grofweg doen gastgezinnen twee dingen: samen leven en de gast helpen bij de inburgering.
    Jezelf weer mens voelen en niet gereduceerd worden tot ‘vluchteling’ of case-nummer, dat is heel erg belangrijk voor onze gasten. Dus wat je kunt doen met je gast (als er de klik is) is wat je doet met een vriend. Gesprekken voeren, film kijken, wandelen, samen koken… waar je interesse maar ligt. Gastgezinnen vinden dit altijd heel verrijkend.

    Daarnaast kun je jouw gast helpen wegwijs te worden in de nieuwe omgeving. De buurt leren kennen, op zoek gaan naar een taalgroep, bibliotheek, vrijwilligerscentrale of sportlocatie. Ook helpt het als je gast kan kennismaken met jouw eigen netwerk; je buren, vrienden, familie. Sommige gastgezinnen helpen hun gast zelfs bij het zoeken naar een opleiding en/of werk. Of met Nederlands leren.

    Let op: niets is verplicht. Je doet al wat passend is voor jou en jouw gast op dat moment. Van je gast mag je verwachten dat hij/zij ook zelf actief is bij het zoeken naar activiteiten. Jij hoeft zeker zijn dag niet te vullen. In de praktijk zie je elkaar na het werk en misschien eet je daarna ook een keer samen.

  • Onze matchmakers hebben persoonlijk contact met gasten en gastgezinnen waardoor we voor heel veel verschillende mensen wel iemand kunnen vinden die past. Ook helpt de matchmaker jou om vooraf duidelijke afspraken te maken over het leven in jouw huis. Het belangrijkste waar je tijdens de logeerperiode op moet letten, is dat je je snel uitspreekt over zaken die je irriteren. Vraag of jouw gast het anders kan doen, de ervaring leert dat dit goed kan.

  • Takecarebnb hanteert de volgende uitgangspunten voor een kamer voor een gast:

    • een deur die gesloten kan worden (een slot is niet nodig);
    • een bed, een kast of kledingrek en een stoel.

    De woonruimten die gastgezinnen aanbieden, zijn heel divers. Van een slaapkamer met gedeelde badkamer en keuken in kleine appartementen, tot zelfstandige tuinhuisjes achter een ruim huis. In dat laatste geval worden vaker stellen geplaatst, die zo met meer privacy hun eigen ding kunnen doen. In huis plaatsen we vaker alleenstaande mannen en vrouwen.

  • Je eerste aanspreekpunt is jouw eigen matchmaker. Omdat die meerdere gasten en gezinnen begeleidt, weet die heel veel over het matchen en logeren. Daarnaast hebben we een online community, Wetakecare, voor gastgezinnen waarin veel informatie staat en gedeeld wordt. Hier kun je zelf vragen stellen aan andere gezinnen.

    Klik hier om naar naar de community te gaan.

  • Onze ervaring is: de gastgezinnen die het doen, vinden het heel erg leuk!

    Als je kinderen goed mee laat denken over het logeren, kan dat leiden tot een mooie match en blijvende contacten. Er zijn mensen die hier vooraf over twijfelen, er zijn ook ouders die hun kinderen juist meer willen laten zien van de wereld. Zoveel mensen, zoveel wensen.

De gast

  • Ja, dat mag. Voor vluchtelingen met een verblijfsstatus gelden exact dezelfde regels als voor Nederlanders. De inkomsten dienen aan het COA gemeld te worden; de COA-toelage wordt dan in mindering gebracht.

  • Dat mag, maar vluchtelingen die bij een gastgezin verblijven moeten altijd binnen een dag voor het COA beschikbaar kunnen zijn. Bijvoorbeeld voor het aanvaarden van een woning. Dit gebeurt doorgaans op werkdagen. Dus reizen in het weekend kan, of wanneer men binnen één dag terug kan zijn.

  • Een uitwonende statushouder behoudt een wekelijkse financiële toelage van het COA, heeft een ziektekostenverzekering en is verzekerd voor de financiële gevolgen van wettelijke aansprakelijkheid. Het is belangrijk om te controleren of jouw eigen WA-verzekering ook schade van logés dekt. Dit kan per verzekering verschillen.

  • Vluchten is niet niks. Trauma kan op vele momenten ontstaan. Niet alleen in het thuisland, maar ook tijdens de vlucht, tijdens de opvang in Nederland en de IND-procedure en zelfs daarna wanneer een vluchteling hier een heel nieuw leven moet opbouwen zonder status, sociaal netwerk of passend werk. Misschien sta je er niet zo bij stil maar ook een gezinshereniging kan heftig verlopen, na zo’n lange tijd zonder contact of ineens met een geliefde in één ruimte te zijn.

    Een trauma betekent dat je iets heftigs hebt meegemaakt wat je op dat moment niet kunt verwerken en daarna ook niet. Het slaat zich ergens op in je lichaam en kan op een later moment problemen veroorzaken. Ieder persoon ervaart een gebeurtenis en de mogelijke (traumatische) gevolgen hiervan anders. Soms komt een trauma tot uiting wanneer een gast bij een gastgezin verblijft omdat daar rust en ruimte ontstaat om zaken te verwerken. De grootste kans op een zichtbaar wordend trauma is echter na verhuizing naar een eigen woning.

    • Ons uitgangspunt is altijd: gastgezinnen en matchmakers zijn géén hulpverleners! Maar het is wel belangrijk dat matchmakers en gastgezinnen laagdrempelig informatie kunnen vinden over psychische problemen. En dat je weet hoe je iemand eventueel kunt begeleiden richting de juiste hulp(verleners).
    • Als je merkt dat het niet goed gaat met je gast, dan kun je altijd vragen stellen over het hier en nu. Dit kun je bijv. doen aan de hand van de Protect vragenlijst van Pharos. Hierin staan enkele vragen over onder andere slaappatroon, angstgevoelens, hoofdpijn en moeite met concentreren. Het is belangrijk om niet te vragen over vroeger en over wat er is gebeurd. Als je gast daar iets over wil vertellen, dat doet hij/zij dat uit zichzelf, ga niet ‘vissen’.
    • Realiseer je dat het in sommige culturen een teken van zwakte is om te praten over psychische zaken. Misschien is je gast zelfs bang voor opsluiting of om niet serieus te worden genomen. Je kunt vertellen over hoe het werkt in Nederland en dat het hier normaal is om over dit soort zaken te spreken met bijvoorbeeld je huisarts. Leg uit: “Je bent niet de enige…”, “Ik heb zelf ook weleens (gehoord over)…”
    • In sommige talen zijn er minder of geen woorden voor psychische problemen. Besef je dat uitspraken als “mijn hoofd zit vol”, “Ik moet veel denken”, “Ik voel pijn” aanwijzingen kunnen zijn voor psychische problemen.
    • Vermoed je klachten of problemen? Bespreek dingen die de gast leuk vindt om te doen. Veel vluchtelingen kunnen goed met hun trauma leven mits de randvoorwaarden op orde zijn: sociaal contact, een levensdoel, dagbesteding en een gezond dag-/nachtritme. Reed hij veel paard in zijn land van herkomst? Misschien kan hij helpen op een manege. Was schilderen haar grootste hobby? Wellicht kan ze met behulp van Volwassenenfonds Sport & Cultuur les krijgen. Er zijn legio voorbeelden van mensen die op deze manier zichzelf weer terug konden vinden.
    • Op de website van Pharos kun je veel informatie vinden over de psychische en ook fysieke gezondheid van vluchtelingen. Er zijn feiten en cijfers, factsheets, voorlichtingsmaterialen en meer. Ze hebben veel informatie in diverse talen. Bekijk deze Kennisbank.
    • Op Wetakecare staan ook andere organisaties waar je meer informatie kunt vinden.

    Nogmaals: jij bent geen hulpverlener. Maar je bent voor je gast vaak wel het eerste aanspreekpunt om wegwijs te worden in Nederland. Met een paar rake vragen of uitleg over ons zorgsysteem, kun je voor hen een groot verschil maken!

Administratie & overig

  • Deze worden zorgvuldig bewaard en niet met derden gedeeld zonder dat je hiervoor toestemming hebt gegeven. Voor meer informatie kun je de privacyverklaring bekijken.

  • Een statushouder betaalt geen huur, ze zijn echt jouw gast. In de praktijk willen gasten wel graag iets bijdragen aan het huishouden. Hierover wordt meestal gesproken tijdens de eerste kennismaking. Het kan zijn dat jouw gast graag een keer voor je kookt of de hond uitlaat. Of een bijdrage betaalt als tegemoetkoming voor de energiekosten. 

    Het COA verhoogt de toelage van jouw gast zolang hij buiten het azc verblijft. Maar dan nog is dat maar een klein bedrag per week

  • De logeerregeling houdt in dat een vluchteling met een verblijfsvergunning gedurende een periode van drie maanden bij jou kan logeren in afwachting van zijn woning. Er gelden wel regels en voorwaarden die je kunt vinden op de website van het COA. Zo moet de gast zich inschrijven op jouw adres, in jouw gemeente. Ook heeft hij een meldplicht bij het azc en verandert zijn wekelijkse toelage gedurende de logeerperiode.

  • De invloed van de logeerregeling op je uitkering (of gemeentelijke belastingheffing) is afhankelijk van het inkomen van je gast. In de praktijk komt het bijna nooit voor dat uitkeringen in mindering worden gebracht. Wil je het zeker weten? Bel de Belastingtelefoon (0800-0543, gratis) voor meer informatie over toeslagen of neem contact op met je gemeente over uitkeringen en bijvoorbeeld afvalstoffenheffing.

  • Deze ontvangen we graag zowel via mail als per post.

    Stuur het origineel gratis in gesloten envelop (zonder postzegel) naar:

    Stichting Takecarebnb
    Antwoordnummer 98186
    1000 VA Amsterdam

    En stuur je kopie naar administratie@takecarebnb.org

  • Soms krijgt een gastgezin te maken met de HAR (de Hotel- en Accommodatieregeling). Je leest er alles over op de website van het COA. Alle gemeenten in Nederland hebben een taakstelling om per jaar een bepaald aantal statushouders op te nemen. Als het een gemeente niet lukt om vaste woonruimte te bieden, kan deze ook hotelkamers of vakantiehuisjes aanbieden aan statushouders. 

    Wanneer een statushouder een HAR-aanbod krijgt, kan hij niet weigeren. Een matchgesprek of logeerperiode wordt dan stopgezet. Dit is voor het betrokken gastgezin dan een teleurstelling, die wij goed kunnen begrijpen. 

    Voor de betrokken gast betekent dit dat zijn officiële inburgering kan starten en dat zijn nieuwe zelfstandige leven begint.