‘Het voelde meteen alsof ik hier thuishoorde’ - Takecarebnb - Takecarebnb ‘Het voelde meteen alsof ik hier thuishoorde’ - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

‘Het voelde meteen alsof ik hier thuishoorde’

Renée en Nour (afkomstig uit Syrië) hebben tien maanden samengewoond in Utrecht. Samen kijken ze terug op deze periode, waarin ze elkaar en elkaars cultuur hebben leren kennen.

“Ik voelde mij heel erg thuis bij Renée. We hebben veel leuke, maar ook verdrietige dingen gedeeld. Echt een hele mooie ervaring vond ik het.”

Van azc naar samenwonen met Renee  
Voordat Nour bij Renée kwam wonen zat ze in vijf verschillende azc’s. “Voor mij was het azc geen fijne omgeving. Ik heb er wel veel Nederlandse vrienden aan over gehouden, omdat ik met het COA werkte. Ik heb met kinderen in het azc gewerkt”, vertelt Nour. “Het samenwonen met Renée was heel gezellig. Ik voelde mij heel erg thuis bij Renée. We hebben veel leuke, maar ook verdrietige dingen gedeeld. Echt een hele mooie ervaring vond ik het. Renée is ook heel lief.” 

Renée: “Voor mij was het ook heel positief. Ik kan eigenlijk niets bedenken wat ik minder vond. Nour is heel schoon, veel schoner dan ik ben en ze kookt heel lekker. Dus eigenlijk was het alleen maar winst, haha.”  

Goed gematcht  
Nour kan dus erg goed koken? Renée: “Ze weet zelfs een ei nog bijzonder te maken!” “In Syrië koken wij met heel veel kruiden”, legt Nour uit. “Het lijkt een beetje op de Aziatische keuken: rijst en veel groentes. Ik eet zelf vegetarisch, en Renée ook dus dat matchte goed.”  

Renée: “Dat vond ik heel fijn aan het begin van het proces. Dat je kan omschrijven wat voor een type je bent en wat je fijn zou vinden in een gast. Daarom is het bij ons ook zo goed gegaan. Dat heeft de matchmaker echt goed gedaan. Sowieso vond ik het hele proces heel fijn. Ik had me opgegeven, maar ik zat eigenlijk net in een re-integratie traject, dus we besloten om toch nog niet met matchen te beginnen. De matchmaker was daar heel relaxed in en belde gewoon elke drie maanden weer even om te kijken hoe het ervoor stond. Ik voelde daardoor helemaal geen druk.” 

Concerten, kittens en kayakken 
Renée en Nour hebben vaak samen gegeten. “We hebben ook samen gesport, we deden veel yoga. We hebben gekajakt. Dat was heel grappig. Nour kon het totaal niet, maar ze heeft het snel geleerd. In de periode dat Nour hier woonde heb ik ook twee kittens genomen en daar hebben we allebei een naam voor bedacht.”  

Nour: “We zijn naar concerten gegaan en naar de bioscoop. Ik heb bij haar familie kerst gevierd, dat was ook heel gezellig. Het leukste vond ik het kajakken. Ik kan niet zwemmen, dus ik was wel bang.  Maar ik hou van uitdagingen en Renée heeft me heel erg geholpen en me het vertrouwen gegeven dat het goed kwam.” 

“Tijdens mijn reizen ben ik altijd zo hartelijk ontvangen; overal waar ik kwam sliep ik vaak bij mensen thuis. Het leek me heel mooi om dat ook voor iemand anders te kunnen betekenen.”

Iets voor een ander betekenen 
“Waarom ik me heb aangemeld als gastgezin? Een vriendin van mij werkte bij Stil, een organisatie voor uitgeprocedeerde vluchtelingen”, vertelt Renée. “Die hebben het zo zwaar en toen dacht ik, wat mooi als je iets voor mensen kan betekenen. Ik heb veel gereisd en ik had altijd het idee dat mijn bed leegstond terwijl ik weg was. Iemand die geen bed heeft zou er dus gewoon kunnen slapen. Maar ik durfde het niet zomaar zelf te regelen. Toen hoorde ik van Takecarebnb en dat leek me ideaal.”  

“Tijdens mijn reizen ben ik altijd zo hartelijk ontvangen; overal waar ik kwam sliep ik vaak bij mensen thuis. Het leek me heel mooi om dat ook voor iemand anders te kunnen betekenen. Je voelt je dan meteen echt welkom in een land. Daarbij komt dat het me ook gewoon heel gezellig leek. Ik wil eigenlijk graag in een community wonen en op deze manier heb ik toch nog een beetje dat gevoel.” 

Van elkaar leren  
Renée heeft van Nour wat Arabische woorden geleerd en luistert graag naar verhalen over haar cultuur. Op haar beurt heeft Nour heel veel Nederlands geleerd door Renée. “Voor die tijd sprak ik nog geen woord. De eerste maanden dat ik bij Renée woonde, praatte ze alleen maar Nederlands. Dat heeft echt geholpen. Ze moest wel heel veel geduld hebben en in het begin was het wel echt lastig om haar te verstaan. Het was zeker een uitdaging. Maar na drie maanden hebben we eigenlijk echt alleen nog maar Nederlands gepraat.”  

“Door Nour ben ik ook veel Arabische muziek gaan luisteren,” zegt Renée. “En Nour heeft veel van mijn vrienden leren kennen, maar ik heb door haar ook weer nieuwe vrienden gekregen.” “Ik heb ook Sinterklaas gevierd met de vrienden van Renée, dat was heel gezellig”, vult Nour aan. Renée: “Ja, ze heeft zelfs Piet gespeeld op een school.” 

“We kunnen de mooie dingen van onze eigen cultuur houden, maar tegelijkertijd ook nieuwe dingen leren van een nieuwe cultuur.”

‘Ik ben er alleen maar door gegroeid’ 
Renée:  “Als je veel positieve dingen doet, dan komen er ook positieve dingen naar je toe. Dat is bij Nour het geval. Ze is heel positief en ze voelt echt vanuit haar hart. Ik heb heel veel bewondering voor haar, dat ze het maar allemaal doet in zo’n vreemd land en dan ook heel positief blijft. Ik waardeer het nu ook veel meer dat ik überhaupt een huis heb. Dat is geen vanzelfsprekendheid.” 

Nour: “Het leven gaat beter als we open minded zijn en we elkaar accepteren en respecteren. Sommige mensen in mijn situatie kunnen niet wennen aan een nieuwe cultuur, aan nieuwe mensen. We kunnen de mooie dingen van onze eigen cultuur houden, maar tegelijkertijd ook nieuwe dingen leren van een nieuwe cultuur. Dat vind ik echt leuk. Ik ben er alleen maar door gegroeid.”