Twee jaar opvang Oekraïense vluchtelingen - Takecarebnb - Takecarebnb Twee jaar opvang Oekraïense vluchtelingen - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

Twee jaar opvang Oekraïense vluchtelingen

Twee jaar oorlog in Oekraïne betekent dat in Nederland inmiddels ook al twee jaar onderdak wordt geboden aan Oekraïense vluchtelingen. Onlangs verschenen in de media een paar mooie artikelen over dit onderwerp, waarin gezinnen aan het woord komen die via Takecarebnb (RefugeeHome) een vluchteling in huis hebben opgevangen.  

Den Haag Centraal nam een kijkje bij Ria, die al anderhalf jaar een oma, moeder en dochter op haar zolder huisvest. Ze heeft voor de komst van de vrouwen de verdieping laten voorzien van een eigen keukenblok, douche en wc: een volwaardig appartement. “Het enige wat we delen, zijn de stofzuiger en de wasmachine. Soms zien we elkaar dagen niet. Daarom houd ik dit zo lang vol.” Toen het dochtertje één jaar werd, organiseerde Ria een feestje.

In De Telegraaf kwamen twee gastgezinnen aan het woord: bij Peter en Jolanda wonen sinds oktober 2022 ook drie generaties. Ze hebben in hun eengezinswoning de grootste kamer ontruimd. “Verder delen we keuken, badkamer, koelkast, […], alles, ons hele huis staat open voor ze.” Dat blijkt totaal geen probleem. “We zijn gewoon huisgenoten, we maken ook niet de hele dag verplichte praatjes.”  

Ook Marlies deelt haar ervaringen. Ze biedt onderdak aan een moeder en haar jonge zoontje. “Oksana is een schat en heel bescheiden, beducht voor overlast, ik hoor niet eens of ze thuis is.” “Het was voor drie maanden, maar ze blijft zolang het nodig is. Aan nieuwe mensen moet ik niet denken, zo’n gelukkige match krijg ik nooit meer.”

In de artikelen wordt ook ingegaan op de oorlog in Oekraïne en hoe die de Oekraïners hier bezighoudt: echtgenoten en anderen die achterbleven, het leven dat ze zijn kwijtgeraakt en de na twee jaar nog altijd onzekere toekomst. Lees de volledige teksten hier: Den Haag Centraal en De Telegraaf.