Type hier je zoekopdracht

Bericht van onze directeur, Nathanya: De eerste 100 dagen  

Op 1 oktober ben ik gestart als directeur van Takecarebnb. Ik neem je graag mee hoe ik mijn eerste 100 dagen heb ervaren. 

De basis op orde 
Takecarebnb voelt vanaf de eerste dag als een warm bad: de gastvrijheid en warmte die we de gasten bieden, zit ook echt in het DNA van de organisatie. Tegelijkertijd is het ook merkbaar dat Takecarebnb een turbulente periode achter de rug heeft én van een veel grotere club gekrompen is (ten tijde van het uitbreken van de oorlog in Oekraïne maakte de organisatie een groei door vanwege het grote aantal aanmeldingen van gastgezinnen). Andere uitdagingen zijn het tekort aan inkomsten en de meer dan 1400 aanvragen van gasten per jaar, ten opzichte van circa 225 inschrijvingen van gastgezinnen per jaar. De eerste 100 dagen stonden voor mij in het teken van de basis weer op orde te krijgen.  

De beste start 
Ik ben trots dat het goed lukt om weer een stabiel fundament te leggen en verder te bouwen aan een goed geoliede en financieel gezonde organisatie. Mijn team op kantoor en een hecht en kundig team van matchmakers in het land hebben een enorme drive om hieraan bij te dragen en te werken aan de allerbeste start voor onze gasten. De keten van samenwerkingspartners bundelt krachten en is strijdbaar in het huidige politieke klimaat. Het is inspirerend om hier onderdeel van te zijn en daar mede inhoud en vorm aan te geven. 

Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, we willen ons allemaal veilig en welkom voelen en een dak boven ons hoofd hebben. Mijn droom voor de toekomst is dat we dat ook kunnen realiseren voor álle nieuwe Nederlanders. En voor ieder die dat wil een gastgezin als warm bruggetje naar een eigen huis. 

Het unieke van Takecarebnb is dat onze gastgezinnen nieuwe Nederlanders een warm welkom en tijdelijk (t)huis bieden. Hierdoor leren ze sneller de Nederlandse taal en cultuur, maken nieuwe vrienden en voelen zich onderdeel van een tweede familie in tijden van onzekerheid en gemis van eigen naasten. 

Oproep 
Ken of ben jij iemand met ruimte over in huis? Overweeg gastgezin te worden. Het is spannend: iemand in huis nemen die je niet kent, uit een ander land, met een andere cultuur. Maar ook heel bijzonder. In een onafhankelijk onderzoek van Verweij-Jonker geven onze gastgezinnen de logeerervaring een 8,4. Ze noemen het een verrijking van hun leven om hun gast uit een andere cultuur te leren kennen.  

Een inspirerend voorbeeld vind ik het verhaal van Laura en haar gezin. Ondanks de adviezen van anderen – “privacy is belangrijk”, “je kent deze persoon niet” – besloot Laura door te zetten. Inmiddels woont hun derde gast -die door de omstandigheden in zijn land gedwongen werd om hier asiel aan te vragen- al langer dan een maand bij hen. Laura zegt het zelf heel treffend: “Wanneer je een kamer over hebt en je twijfelt, bedenk dan dat iets van je eigen comfort opgeven óók een vorm van protest is. Een tegengeluid tegen de verharding van de maatschappij en het politieke klimaat”. 

Je kunt Takecarebnb natuurlijk ook steunen door je aan te melden als matchmaker of door een donatie te doen.