“Het is echt heel fijn dat je iemand een nieuwe stap kan geven” - Takecarebnb - Takecarebnb “Het is echt heel fijn dat je iemand een nieuwe stap kan geven” - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

“Het is echt heel fijn dat je iemand een nieuwe stap kan geven”

Nieke en Rianne vangen al enige tijd gasten op via verschillende organisaties. Sinds juni woont Solomon uit Nigeria via Takecarebnb bij hen.
Tekst: Sandra Looren de Jong – Foto: Jeroen Berends

Hoe is de situatie bij jullie thuis?
Nieke: “Wij wonen in een gezinswoning en hebben twee gasten. Rond dezelfde tijd dat Solomon bij ons kwam wonen is er nog iemand gekomen, via een project voor jongvolwassenen. De jongens hebben bij ons op zolder ieder een eigen kamer en verder delen we alles.”

Hoe is het om met zo’n ‘samengesteld gezin’ te leven?
“In de samenstelling die we nu hebben is er een goede klik tussen iedereen, maar we komen wel allemaal uit heel verschillende culturen. Het avondeten is zo’n beetje het centrale moment, dan hebben we gesprekken aan tafel over hoe de dag was, maar ook over hoe bepaalde dingen werken in de verschillende culturen.”

“Ik vind het heel verrijkend, vooral die gesprekken aan tafel”, vertelt Rianne. “Die gaan vaak over cultuur, tradities, geloof; je merkt dat je dan, ondanks de verschillen, in de basis heel veel overeenstemming hebt. Dat huiselijke gevoel te hebben met mensen die in het begin een vreemdeling voor je zijn, dat vind ik ook echt een toegevoegde waarde in mijn leven. We zijn zelf christelijk, getrouwd als twee vrouwen en we vangen vooral mensen op die met dezelfde thema’s te maken krijgen die wij ook kennen. Dat zorgt ervoor dat je daar heel veel gesprekken over hebt en van elkaar leert.” Nieke knikt instemmend.

Wat merk je in dat soort gesprekken?
Nieke: “Ik merk hoe mensen in veel andere landen dogmatisch kunnen denken over homoseksualiteit. ‘Dit is zoals het is, een man en een vrouw moeten samen zijn, en daar houdt het dan ook mee op.’ Dat is enerzijds confronterend en anderzijds maakt het me ook heel dankbaar dat we hier in zoveel vrijheid kunnen leven. Niet alleen wat betreft geaardheid, maar ook de manier waarop we kritisch zijn over onze manier van denken of onze manier van geloven.

In die verdiepende gesprekken merk je dat ze denken: ‘Oh dat kan dus, je kunt gewoon onderzoekend met elkaar van gedachten wisselen, zonder dat er een oordeel is en jij mag ook helemaal anders zijn dan ik. Dat valt me wel op. In de azc’s hier in Nederland is er ook weinig ruimte voor ontdekkingstochten zoals ‘wie ben ik met mijn geloof of mijn geaardheid in deze cultuur’.” Rianne: “Wij willen mensen dan ook gunnen dat ze in alle vrijheid en veiligheid bij ons dat proces kunnen hebben en alles kunnen delen waar ze mee worstelen.”

Wat is het mooiste dat jullie hebben meegemaakt?
“Laatst lag er ijs en ben ik gaan schaatsen”, vertelt Nieke. “Solomon geloofde eigenlijk niet dat je op water kan staan. Dus toen we eenmaal op het ijs waren maakte hij een filmpje voor zijn familie in Nigeria, om te laten zien dat hij op water stond. Dat vond ik zo ontwapenend, zo verrast als hij was.”

Rianne, die niet bij die gebeurtenis was, zegt: “Toen hij jarig was. Voor ons heeft een verjaardag veel waarde, dan versieren we de huiskamer en zorgen we voor een kaartje en een cadeau. Dat hadden we bij hem ook gedaan. Toevallig hebben we hier om de hoek een Nigeriaans restaurant met precies ook eten uit zijn regio. We zijn daar met z’n vieren gaan eten en dat was de mooiste dag van zijn leven, zei hij. Kleine dingen die voor ons heel normaal zijn, daar kun je iemand heel erg mee verrassen.”

Wat zouden jullie anderen willen meegeven?
“Het is een verrijking, laat je niet belemmeren. Wij hebben al zoveel verschillende mensen in ons huis gehad, uit verschillende landen, met verschillende religies en noem maar op en dat gaat eigenlijk altijd goed.”
“Het is echt heel fijn dat je iemand een nieuwe stap kan geven, zodat hij weer kan gaan leven en gaan bouwen. Dat is heel erg waardevol”, voegt Nieke toe. “Het is misschien niet altijd makkelijk, maar ook die momenten van wrijving zijn leermomenten, voor jezelf, maar ook voor die ander. Het is belangrijk dat hij leert begrijpen hoe de Nederlandse cultuur in elkaar zit, dus je kan zoveel bieden.” Rianne vult aan: “Je kunt echt iets bijdragen aan iemands leven.”