Type hier je zoekopdracht

Wat doe jij op Wereldvluchtelingendag?

Op 20 juni is het, zoals elk jaar, Wereldvluchtelingendag. Een internationale dag waarop we extra stilstaan bij alle mensen die gedwongen zijn hun thuisland te ontvluchten om te ontsnappen aan conflict of vervolging. En bij hun rechten, behoeften en dromen. Dit jaar ligt de focus van deze dag op solidariteit met en oplossingen voor vluchtelingen. UNHCR: “Nu het aantal mensen dat gedwongen op de vlucht is opnieuw een recordhoogte heeft bereikt, en we leven in een tijd van (vele) conflicten en politieke en economische onrust, hebben vluchtelingen onze solidariteit harder nodig dan ooit.” Laat dit nou net zijn waar Takecarebnb zich mee bezighoudt.

Allerlei organisaties organiseren op 20 juni door het land diverse activiteiten. Dat zijn er te veel om op te noemen, dus hieronder een kleine greep. Ga jij iets leuks doen samen met je gast, buurman, vriendin of zoon?

Een festival met workshops, inspirerende sprekers, korte films, paneldiscussies en muziek. In het Engels met hier en daar Nederlands en mogelijk een Arabische tolk. Georganiseerd door Rooted, UNHCR, Cinetree en De Hoorneboeg. 

‘Grote dromen beginnen klein’. Diverse sprekers, waaronder auteur Arnon Grunberg, kijken vanuit verschillende perspectieven naar nieuwkomers en werk. 

Ga naar de prèmiere over de uit Soedan gevluchte Abdelrahman, die het eerste (en enige) Soedanese restaurant in Nederland heeft geopend.  

Rond Wereldvluchtelingendag zal er een gratis filmselectie beschikbaar zijn op Cinetree rond het thema oorsprong en identiteit. Iedereen kan dan de film ‘Hit the Road’, een goed ontvangen Iraanse road comedy, en ‘Children of the Labyrinth’ gratis bekijken.  

ASKV zet zich in voor de structurele verbetering van de positie van mensen zonder verblijfsvergunning. Tijdens dit evenement bespreken ze afgelopen en huidige (politieke) ontwikkelingen. 

De expositie ‘Het Vaandel van Verbinding’ is een community art project waarin linoprints en schilderijen te zien zijn. 

In de Melkweg wordt het thema onder de aandacht gebracht onder leiding van actrice Anna Drijver door middel van dans, muziek en de documentaire ‘Vlucht, Dans, Leef’. Deze documentaire vertelt de verhalen van jonge Oekraïense dansers, de overhaaste vlucht naar Nederland en hun nieuwe leven hier als vluchteling.