"Ik heb vrienden voor het leven gemaakt" - Takecarebnb - Takecarebnb "Ik heb vrienden voor het leven gemaakt" - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

“Ik heb vrienden voor het leven gemaakt”

IC-arts Melanie Gutteling (39) uit Nederhorst ten Berg heeft een huis vol. Melih Aydin (32) uit Turkije is een van haar huisgenoten.   
Tekst: Anne Kleisen

Melih, hoe lang verblijf jij nu bij Melanie en haar familie? 
“Ik woon nu twee maanden bij Melanie, sinds mei 2022. Daarvoor woonde ik in een azc in Luttelgeest. Ik heb in drie azc’s gezeten. Bij Melanie wonen we met z’n achten, ook een soort azc dus”, lacht Melih. 

Melanie: “Haha! Ja, we wonen hier met mijn man Job, vier kinderen (9, 8, 6 en 4 jaar) en een au pair uit Zuid-Afrika. Het is de eerste keer dat we een vluchteling te gast hebben. Maar we hadden in ons vorige huis een Airbnb en we hebben verschillende au pairs gehad. Dus we zijn gewend mensen van over de hele wereld in huis te hebben. De twee jongsten slapen nu samen zodat we een kamer voor Melih konden vrijmaken. Er zijn twee badkamers. De au pair heeft een eigen badkamer en de andere delen we met z’n allen”. 

Wat doen jullie zoal samen? 
Melih: “We eten alle maaltijden samen. Ik word alleen te laat wakker voor het ontbijt”.
Melanie: “De kinderen worden om 6:00 wakker en Melih om 8:30. Je bent er wel om ze uit te zwaaien naar school”.  
Melih: “Ja ik zwaai ze graag uit”. 

Melih, hoe is het voor jou om bij een gezin te kunnen logeren? 
Melih: “Ik ben dankbaar dat ze een logeerkamer voor me hebben gemaakt en ik daardoor mijn eigen kamer heb. Ik voel me vanaf de eerste dag niet raar of een buitenstaander hier. Het was meteen alsof ik hier al langer woonde. Ik voel me heel welkom, Job en Melanie zijn altijd aardig voor me”. 
Melanie: “De kinderen zijn ook vanaf de eerste dag dol op je. Ze spelen graag samen, zwemmen, voetballen, stoeien”.
Melih: “Ja we hebben altijd lol”.   

Melanie, wat is je motivatie om een vluchteling op te vangen? 
“Toen de oorlog in Oekraïne startte, voelde ik me nutteloos, ik kon voor niemand iets doen. Ik dacht ‘Als ik daar zou wonen zou ik ook heel erg hopen dat iemand me zou opvangen’. Op internet vond ik toen Takecarebnb en heb ik me opgegeven. Toen ik opgroeide waren er ook altijd veel mensen in huis, we waren met vier kinderen en als het nodig was vingen we ook dieren op. We hebben in Nederland zo’n goed leven. We zijn een gelukkig en welvarend land. Het is zo oneerlijk verdeeld. Bij de intake van Takecarebnb bleek dat ze geen Oekraïner voor ogen hadden om bij ons te logeren maar Melih uit Turkije. Mij maakte dat niet uit, iedereen is mens”. 

Wat hebben jullie zoal voor mooie dingen meegemaakt? 
Melih: “Ik schreef me voor Takecarebnb in om Nederlands te leren en mensen te ontmoeten. Maar ik heb veel meer gevonden dan dat. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt. Mooie dingen die we hebben gedaan zijn bijvoorbeeld rond het meer zwemmen en picknicken, en we hebben veel gefietst”. 
Melanie: “Melih brengt veel vrolijkheid en positiviteit in huis, hij is echt een zonnetje. Hij komt ook makkelijk in contact met mensen in het dorp. Hij is mee geweest naar het schuurfeest waar hij mensen heeft ontmoet en we introduceerden hem in het voetbalteam. Ik ben IC-arts en mijn man heeft een eigen bedrijf dus we zijn druk. We hebben ook genoeg mensen voor wie we moeten zorgen dus we wilden iemand die zijn eigen gang gaat. Melih heb ik geholpen met de gemeente en bij de dokter, maar verder doet hij alles zelf. Dat was ook belangrijk voor ons”. 

Melih, waar ga je heen na de logeerperiode? 
“Ik heb een huis gekregen op een half uur fietsen van hier. Ik had hier nog wel langer willen blijven. Maar we blijven elkaar wel zien”
Melanie: “Je moet je nog inschrijven bij de gemeente. En tot je meubels hebt mag je hier wel blijven hoor”. 

Melanie laat nog de zonovergoten tuin zien. De tuin ligt aan een rivier. Met aan de overkant een boerderij waar ze ijs verkopen. Met een stand up paddle of zwemmend gaan Melih en de kinderen daar een ijsje eten. Inderdaad een goed leven.