“Mijn gastgezin is mijn Nederlandse familie geworden” - Takecarebnb - Takecarebnb “Mijn gastgezin is mijn Nederlandse familie geworden” - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

“Mijn gastgezin is mijn Nederlandse familie geworden”

Nadat ze zes maanden in een azc had gewoond, ging een Oeigoerse jonge vrouw logeren in het gastgezin van Thea en Fred. Ze kreeg onlangs een eigen huis. Aanleiding voor ons om haar te vragen hoe het met haar gaat en hoe ze op de periode in het gastgezin terugkijkt. 
Tekst: Sandra Looren de Jong

Hoe gaat het nu met je, nu je je eigen huis hebt?  
“Het gaat goed met mij. Eind september heb ik een huis gekregen van de gemeente Utrecht.”

Heb je nog contact met je gastgezin?  
“Ja, zeker. Ik heb nog steeds contact met mijn gastgezin. Ik heb al meer dan vijf jaar bijna geen contact met mijn eigen familie. Maar mijn gastgezin is mijn Nederlandse familie geworden. Elke zondagavond ga ik nog steeds bij de familie avondeten en we vieren samen het Sinterklaasfeest. En elke zaterdag ga ik nog steeds naar mijn ‘oma’ (dat is de moeder van Fred) om Nederlands te oefenen. Mijn gastgezin komt ook bij mij op bezoek.”

Hoe kijk je terug op de tijd die je bij het gastgezin hebt doorgebracht?  
“Dat was een heel gezellige, leuke, spannende periode. Wij hebben heel veel leuke dingen gedaan samen, grapjes gemaakt met elkaar, veel geleerd van elkaar. Zij hebben mij tien maanden geholpen, tot ik een huis kreeg. Ik wil ze daarvoor graag heel hartelijk bedanken: heel hartelijk bedankt, Thea en Fred!”

Wat heeft je het meest geholpen door te logeren bij het gastgezin?  
“Voordat ik me bij Takecarebnb inschreef, was ik in een azc en de situatie was daar erg, we hadden problemen met het internet, de keuken… Ik heb bijna niks kunnen doen in dat azc. Ik ben student en hou van leren, maar ik heb daar niet kunnen leren. 

Door de hulp van Takecarebnb heb ik een gezellige en ruime kamer gekregen van mijn gastgezin, ik heb daar mijn master scriptie (stelling) geschreven, daarna heb ik Nederlands geleerd, tot september heb ik het B1 niveau van Nederlands zelf geleerd. Mijn gastgezin heeft me erg geholpen om Nederlands sneller te leren en mijn uitspraak te verbeteren. Ik heb inzicht gekregen in het leven van een Nederlandse familie en de Nederlandse cultuur geleerd en mijn gastgezin heeft van mij ook mijn cultuur geleerd. Ik vond het fijn, leuk en spannend, samenwonen met een gastgezin.”

“Ik denk dat het werk van Takecarebnb heel goed is voor de gast en het gastgezin. Door samen te wonen kunnen we samen leren; de gast kan de Nederlandse cultuur en taal leren, de familie leert ook een andere cultuur kennen. Ik hoop dat jullie dit werk blijven voortzetten.”