Tekort gastgezinnen dreigt in Randstad-regio - Takecarebnb - Takecarebnb Tekort gastgezinnen dreigt in Randstad-regio - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

Tekort gastgezinnen dreigt in Randstad-regio

RefugeeHomeNL zoekt dringend meer gastgezinnen om mensen uit Oekraïne op te vangen. In de Randstad-regio zijn zeker 1500 gastgezinnen nodig die hun deuren willen openstellen.
09 december 2022

Sinds februari kwamen veel Oekraïense mensen naar Nederland. Een groot aantal van hen vond een plekje in de Randstad en Eindhoven. RefugeeHomeNL plaatste zeker 62 procent van alle mensen die bij een gastgezin wonen in deze regio. Maar omdat de situatie lang voortduurt, zijn meer gastgezinnen nodig. 

Drukte neemt toe

“RefugeeHomeNL vangt op het moment zo’n 1200 mensen op in de Randstad-regio”, vertelt Heleen van den Berg van het Rode Kruis. Het Rode Kruis werkt samen met het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb binnen RefugeeHomeNL.   

Van den Berg: “Er verblijven ook mensen in de veelal drukke gemeentelijke opvang en bij particulieren thuis, zonder tussenkomst van een hulporganisatie. Het is hartverwarmend dat zij zo gastvrij zijn. Maar we constateren dat deze particulieren vaker aankloppen bij RefugeeHomeNL. Want niet iedereen kan het opbrengen hiermee door te gaan. Daarom zijn meer gastgezinnen noodzakelijk.”  

Plekje terug in de regio

Robert Zaal van Takecarebnb legt uit: “Mensen die Oekraïense gasten opvangen zonder tussenkomst van een hulporganisatie hebben behoefte aan ondersteuning door RefugeeHomeNL bij het vinden van een nieuwe plek. Want ze willen dat hun gasten goed terechtkomen.”  

 “Wij willen graag een andere plek vinden in de regio waar de gasten nu wonen”, vervolgt Zaal. “Zij zijn daar voorzichtig begonnen aan een nieuw leven, gaan er naar school, maakten vrienden of hebben er een baan. Het is voor iedereen beter dat je die positieve ontwikkelingen niet doorbreekt door hen aan de andere kant van het land onder te brengen.”   

Nu de winter zijn intrede heeft gedaan in Oekraïne houdt de organisatie er bovendien rekening mee dat meer vluchtelingen naar Nederland komen. “Dit alles samen maakt de oproep van RefugeeHomeNL extra urgent” zegt Van den Berg. “We roepen mensen die een geschikte plek hebben echt op zich te melden.” 

Hoe werkt het?

Oekraïense vluchtelingen in Nederland kunnen via RefugeeHomeNL een plek krijgen bij een gastgezin. De organisatie kijkt vervolgens naar de samenstelling van het gastgezin en de gasten, houdt rekening met hun wensen en maakt de beste match.  

Als er een klik is, gaan de gast(en) en het gasthuishouden een match aan voor drie maanden. Die kan worden verlengd naar zes maanden. Afhankelijk van de woonsituatie is langer ook mogelijk. Bijvoorbeeld als er een eigen keuken, bad- en/of woonkamer beschikbaar is.  

Meld je aan!

Gastgezinnen melden zich aan via de website van RefugeeHomeNL. Er volgt een screeningsgesprek waarin wordt gekeken naar geschiktheid en beschikbaarheid van het gastgezin. Het gastgezin moet daarnaast een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) tonen.  

Meer informatie over deelname vind je hier