"Ik denk dat dit één van de beste ervaringen van mijn leven was" - Takecarebnb - Takecarebnb "Ik denk dat dit één van de beste ervaringen van mijn leven was" - Takecarebnb
Type hier je zoekopdracht

“Ik denk dat dit één van de beste ervaringen van mijn leven was”

Shakila (26) komt uit Iran. Toen ze 23 was kwam ze naar Nederland en sinds een jaar woont ze in haar eigen huis. Ze logeerde daarvoor bij Liesbeth, die onlangs ook haar verhaal deelde.
Tekst: Sandra Looren de Jong

Hoe was het voor jou om bij een gastgezin te wonen?
Het was mijn eerste ervaring bij Nederlandse mensen. In het azc waren al mijn contacten voor ‘service’: naar de dokter, naar de receptie om mijn vragen te stellen, dat soort dingen. In Iran heb je niet veel contact met mensen uit andere landen. Naar Liesbeths huis gaan was een heel nieuwe ervaring voor mij. Daarvoor had ik eigenlijk zelfs nooit echt Engels gebruikt om met iemand te praten, omdat de meeste mensen om me heen Iraans waren en meestal sprak ik Farsi. Dus dat was een grote uitdaging voor mij.

Ik wist niet goed wat ik kon verwachten, ik was daar wel wat gespannen over. In het begin leerde ik veel over culturele verschillen en veel dingen die nieuw voor mij waren. Ik denk dat dit één van de beste ervaringen van mijn leven was, omdat dit stappen waren die me introduceerden in een nieuwe maatschappij.

In Nederland zijn cursussen voor integratie, zoals NT2, voor mensen die uit andere landen komen. Als ze slagen voor zo’n cursus zijn ze ingeburgerd. Maar ik vind dit helemaal niet genoeg; je leert de taal alleen op een niveau dat je helpt als je naar de supermarkt gaat, maar je hebt niet echt een connectie met Nederlandse mensen, en ik denk dat dat belangrijk is, want als je in een nieuw land wil wonen heb je nauwe contacten nodig met mensen uit het gastland.

Wat was het meest bijzondere aan het wonen bij Liesbeth?
Liesbeth stelde zich open voor me en accepteerde me zoals ik was. Dat betekende veel voor me. Ik wilde veel dingen weten, ik had veel vragen. Met Liesbeth kon ik overal over praten en kon ik vragen stellen, zonder dat ik me hoefde af te vragen of het wel oké was om er over te praten. Dat heeft me ontzettend veel geholpen, ook toen ik mijn eigen huis had.

Heb je nu nog steeds contact met Liesbeth?
Ja, dat vind ik fijn. Ik heb veel jonge mensen om me heen waar ik het leuk mee heb, maar soms voel ik dat ik bij iemand wil zijn die me het gevoel van familie geeft. Als ik behoefte heb om bij een familie te zijn dan vraag ik Liesbeth en dan spreken we iets af. Dat is echt een cadeau in mijn leven, want dat heb ik nog steeds nodig.

Is er nog iets dat je wil delen?
Ik denk dat een organisatie als Takecarebnb, die vluchtelingen helpt die uit een ander land zijn gekomen, één van de goede punten van Nederland is. Ik hoop dat er in de toekomst meer georganiseerd kan worden voor mensen die nog geen verblijfsvergunning hebben. Het kan de mensen helpen en ook de maatschappij, want als ze hun verblijfsvergunning krijgen en ze worden deel van de maatschappij en ze hebben minder geestelijke problemen, dan kunnen ze een positievere bijdrage leveren aan de maatschappij.